i

Waterhardheid Den Dolder

 • Zacht
  0
 • 6.60 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale hardheid van het leidingwater in Den Dolder is 6,60 dH. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalk per 1000 liter kraanwater. 6,60 dH x 17,8 gram x 180m3 = 21,15 kilogram kalkdeeltjes.

Maar het leidingwater op uw postcode kan behoorlijk verschillen. De hoogste waterhardheid in Den Dolder is 0,00 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als water.

Den Dolder is een kleine woonplaats met 4.330 inwonenden. Den Dolder maakt deel uit van de gemeente Zeist. Deze hoort bij de centrale provincie Utrecht.

Hardheid meter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard leidingwater Den Dolder

De betekenis van een gegeven waterhardheid is erg onderhevig aan persoonlijke waarneming. U kunt -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 6,60 dH "normaal" vinden en dus het schrobben van de glazen douchewand voor lief nemen.

Drinkwater van deze hardheid is in elk geval geenszins schadelijk voor de gezondheid*. Evenwel is het een verzinsel dat water van 6,60 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen zeggen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag in de badkamer.

*Er is nog discussie over de context van eczeem, en leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten tot dusver overigens geen ontegensprekelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Den Dolder waardevrij meten

Je kunt calcium en magnesium in leidingwater meten en dan weergeven in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 6,60 Duitse graden in Den Dolder**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke uitspraak. Er zijn overzichten met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die metingen juist, maar zo nu en dan kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is duidelijk dat uitsluitend met zacht drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) neerslaat beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de exacte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een betrekkelijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Den Dolder

Calculatie voor 6,60 dH, bij een veel voorkomend verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,60 dH x 180m3 = 21,15 kilogram kalk.

Hoe essentieel is een waterontharder in Den Dolder?

Iedereen ondervindt volledig kalkvrij water als comfortabel en doorgaans smakelijk. Theemakers zoals het eeuwenoude Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn kop en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een restant kan formeren. Dit bruinkleurige residu komt normaliter voor in regio’s met kalkrijk kraanwater. Dit kan fors gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Den Dolder is het daarom absoluut zinvol om een waterontharder te plaatsen om op die manier de waterhardheid van 6,60 naar 0 dH te verminderen.