i

Waterhardheid Den Dolder

 • Zacht
  0
 • 6.60 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het kraanwater in Den Dolder kenmerkt zich door een waterhardheid van om en nabij 6,60 Duitse graden. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. 1 dH waterhardheid komt neer op 17,8 gram kalkaanslag per kuub water. 6,60 dH x 17,8 gram x 180m3 = 21,15 kilogram kalkaanslag.

Den Dolder biedt plaats aan 4.330 inwonenden. Het is een zeer kleine woonplaats. Den Dolder hoort bij de gemeente Zeist. Deze bevindt zich in de centrale provincie Utrecht.

Hardheid normering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard drinkwater Den Dolder

De perceptie van een bepaalde waterhardheid is kennelijk subjectief. Sommige mensen kunnen bijvoorbeeld een hardheid van 6,60 dH "heel gewoon" vinden en het (schoon)poetsen van de kranen voor lief nemen.

Leidingwater met deze waterhardheid is in elk geval geenszins een gevaar voor mens of dier*. Maar het is ook onzin dat een waterhardheid van 6,60 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt immers kalkafzetting.

*Er is nog wel verwarring over de correlatie van eczeem, en kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden tot nog toe overigens geen overduidelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Den Dolder objectief meten

Je kunt kalkvormende deeltjes in kraanwater testen en dan weergeven in een bepaalde eenheid. Zoals de geconcludeerde 6,60 Duitse graden in Den Dolder**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke vaststelling. Er bestaan tabellen met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die correct, maar zo nu en dan kan een meting niet meer correct zijn.

Het staat vast dat uitsluitend met geheel zacht leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) neerslaat beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de scherpe grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een behoorlijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Den Dolder

Calculatie voor 6,60 dH, bij een veel voorkomend verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,60 dH x 180m3 = 21,15 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder nodig in Den Dolder?

Praktisch iedereen ondervindt volledig zacht drinkwater als comfortabel en over het algemeen smakelijk. Theeproducenten zoals het bekende Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de beste Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Van tijd tot tijd formeert zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een restant kan ontwikkelen. Dit bruine residu komt dikwijls voor in plaatsen met kalkrijk water. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een belangrijkere aanleiding om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Den Dolder is het derhalve zonder twijfel zinvol om een waterontharder te plaatsen en op die manier de waterhardheid van 6,60 naar 0 dH terug te dringen.