i

Waterhardheid Den Helder

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 dH. Zo hard is het kraanwater in Den Helder minimaal. Dit is tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalk in elke 1000 liter drinkwater. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Toch kan het kraanwater op uw postcode aanzienlijk verschillen. De meest ongunstige hardheid in Den Helder is 10,36 Duitse graden. Dit is behoorlijk hard water.

Den Helder biedt plaats aan 41.965 inwoners. Dit is een gemiddeld grote woonplaats. Den Helder is onderdeel van de gemeente Den Helder. Deze hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland.

Waterhardheid normering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard water Den Helder

Mensen kunnen waterhardheid van 6,00 Duitse graden wellicht "aanvaardbaar" vinden. De indruk van een vastgestelde hardheid is merkbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het ontkalken van de badkamer?.

Leidingwater met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins schadelijk voor de gezondheid*. Evenwel is het een fabeltje dat water van 6,00 dH zacht drinkwater is, zoals enkele leidingwaterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt immers kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog wel debat over de samenhang van eczeem, en hard leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten tot nog toe overigens geen onomwonden uitkomsten op.

Hardheid Den Helder waardevrij testen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in drinkwater meten en dan aanduiden in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 6,00 dH in Den Helder**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke observatie. Er bestaan lijsten met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die metingen accuraat, maar zo nu en dan kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is duidelijk dat uitsluitend met kalkvrij drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich manifesteert vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de scherpe scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een behoorlijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Den Helder

Berekening voor 6,00 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe zinvol is een waterontharder in Den Helder?

Kalkvrij water wordt praktisch altijd als comfortabel beoordeeld. Theeproducenten zoals het Britse Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Soms formeert zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn theeglas en op mijn thee – Wat is dat?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat soms een bezinksel kan vormen. Dit bruinkleurige restant komt doorgaans voor in gebieden met kalkrijk drinkwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Den Helder is het derhalve zonder twijfel nuttig om een waterontharder te plaatsen en zo de waterhardheid van 6,00 naar 0 Duitse graden te reduceren.