i

Waterhardheid Den Hoorn

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het leidingwater in Den Hoorn heeft een minimale waterhardheid van om en nabij 4,98 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij iedere graad staat voor 17,8 gram kalkaanslag in elke m3 kraanwater. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Maar het leidingwater op uw postcode kan behoorlijk verschillen. De grootste hardheid in Den Hoorn is 9,41 Duitse graden. Dit komt neer op behoorlijk hard water.

Den Hoorn is een kleine woonplaats met 7.235 inwoners. Den Hoorn hoort bij de gemeente Midden-Delfland. Die bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland.

Hardheid kwalificering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard water Den Hoorn

De perceptie van een bepaalde waterhardheid is duidelijk persoonlijk. Mensen kunnen zo een waterhardheid van 4,98 dH "heel gewoon" vinden en dus het (schoon)poetsen van de tegels aanvaarden.

Kraanwater van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins slecht voor de gezondheid*. Niettemin is het een fabeltje dat water van 4,98 dH zacht drinkwater is, zoals sommige kraanwaterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt immers een verkalkte badkamer.

*Er is nog wel debat over de samenhang van eczeem, en hard drinkwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten tot op heden overigens geen duidelijke conclusies op.

Waterhardheid Den Hoorn waardevrij testen

Je kunt kalkvormende deeltjes in kraanwater meten en dan weergeven in een vastgestelde eenheid. Zoals de genoemde 4,98 Duitse graden in Den Hoorn**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er zijn tabellen met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die metingen accuraat, maar incidenteel kan een getal niet meer actueel zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met zacht leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) neerslaat vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een tamelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Den Hoorn

Becijfering voor 4,98 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Den Hoorn?

Onthard water wordt praktisch altijd als prettig ervaren. Theeproducenten zoals het Britse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de beste Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Zo nu en dan formeert zich een vet-achtig restant aan de zijkant van mijn kopje en op mijn thee – Wat is dat?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat zo nu en dan een restant kan formeren. Dit bruinkleurige restant komt veelal voor in plaatsen met kalkrijk kraanwater. Dit kan flink gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Den Hoorn is het daarom duidelijk zinnig om een waterontharder te installeren om zo de hardheid van 4,98 naar 0 Duitse graden terug te dringen.