i

Waterhardheid Den Hoorn (Midden-Delfland)

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De waterhardheid van het leidingwater in Den Hoorn is om en nabij de 4,98 dH. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. 1 dH staat voor 17,8 gram kalk-vormende deeltjes per kuub water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Den Hoorn telt 7.235 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Den Hoorn hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Midden-Delfland.

Hardheid meter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard drinkwater Den Hoorn

Mensen kunnen waterhardheid van 4,98 Duitse graden wellicht "normaal" vinden. De waarneming van een bepaalde hardheid is onmiskenbaar subjectief. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de badkamer?.

Kraanwater van deze waterhardheid is in elk geval geenszins risicovol voor het lichaam*. Dat daargelaten is het een verzinsel dat een waterhardheid van 4,98 Duitse graden zacht water is, zoals enkele waterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt immers kalkaanslag.

*Er is nog wel debat over het verband tussen eczeem, en de hardheid van drinkwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot nog toe overigens geen ondubbelzinnige uitkomsten op.

Waterhardheid Den Hoorn objectief bepalen

Je kunt calcium en magnesium in water testen en dan weergeven in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de genoemde 4,98 dH in Den Hoorn**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke vaststelling. Er bestaan lijsten met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die metingen accuraat, maar incidenteel kan een getal niet meer actueel zijn.

Het is duidelijk dat uitsluitend met onthard water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich vormt beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de exacte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een redelijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid Den Hoorn

Becijfering voor 4,98 dH, bij een modaal jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder zinvol in Den Hoorn?

Iedereen ondervindt volledig zacht drinkwater als behaaglijk en praktisch altijd smakelijk. Theeproducenten zoals het overzeese Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de beste Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Zo nu en dan vormt zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn theeglas en in mijn thee – Wat is dat?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat soms een restant kan vormen. Dit bruine residu komt gewoonlijk voor in streken met kalkrijk leidingwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Den Hoorn is het dus beslist zinnig om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.