i

Waterhardheid Den Hoorn

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 dH. Dat is de minimale waterhardheid van het water in Den Hoorn. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. 1 dH komt neer op 17,8 gram kalk-vormende deeltjes per 1000 liter water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Toch kan het drinkwater op uw postcode nogal verschillen. De maximale hardheid in Den Hoorn is 10,36 dH. Dit staat te boek als behoorlijk hard water.

Den Hoorn biedt plaats aan 980 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Den Hoorn is onderdeel van de gemeente Texel. Die bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland.

Waterhardheid maat

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard water Den Hoorn

De gewaarwording van een vastgestelde hardheid is duidelijk persoonlijk. Iemand kan zo een hardheid van 6,00 Duitse graden "geen probleem" vinden en het (schoon)poetsen van de glazen douchewand accepteren.

Drinkwater met deze hardheid is in elk geval geenszins een gevaar voor het lichaam*. Aan de andere kant is het een fabeltje dat een waterhardheid van 6,00 dH zacht drinkwater is, zoals enkele leidingwaterbedrijven verkondigen. Het leidt immers tot een verkalkte badkamer.

*Er is debat over de relatie tussen eczeem, en hard kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot nu toe overigens geen ontegensprekelijke conclusies op.

Hardheid Den Hoorn objectief testen

Je kunt de mineralen in drinkwater bepalen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde eenheid. Zoals de geconcludeerde 6,00 dH in Den Hoorn**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er zijn reeksen met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die juist, maar zo nu en dan kan een waarde zijn verouderd.

Feit is dat uitsluitend met kalkvrij leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich gaat afzetten beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een tamelijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Den Hoorn

Becijfering voor 6,00 dH, bij een doorsnee verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder noodzakelijk in Den Hoorn?

Onthard kraanwater wordt praktisch altijd als comfortabel beoordeeld. Theeproducenten zoals het Britse Twinings bevelen zo zacht water aan voor de beste Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Af en toe formeert zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn mok en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een residu kan vormen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt doorgaans voor in streken met hard water. Dit kan fors verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Den Hoorn is het derhalve absoluut zinnig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de hardheid van 6,00 naar 0 Duitse graden terug te brengen.