i

Waterhardheid Den Hoorn (Texel)

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 dH. Zo hard is het leidingwater in Den Hoorn. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij elke graad neerkomt op 17,8 gram kalkdeeltjes in elke kuub leidingwater. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Den Hoorn is een kleine woonplaats met 980 inwoners. Den Hoorn hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Texel.

Waterhardheid kwalificering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard water Den Hoorn

De waarneming van een bepaalde hardheid is onbetwistbaar subjectief. Mensen kunnen bijvoorbeeld een hardheid van 6,00 dH "prima" vinden en het schrobben van de kranen accepteren.

Leidingwater met deze waterhardheid is in ieder geval niet risicovol voor de gezondheid*. Toch is het niet waar dat een waterhardheid van 6,00 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt immers kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog wel discussie over het verband tussen eczeem, en drinkwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden vooralsnog overigens geen ontegenzeggelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Den Hoorn objectief vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in drinkwater vaststellen en dan weergeven in een vastgestelde maat. Zoals de eerder aangeduide 6,00 dH in Den Hoorn**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke observatie. Er bestaan overzichten met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die juist, maar incidenteel kan een waarde zijn verouderd.

Feit is dat uitsluitend met kalkloos water van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich vormt startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een nogal persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Den Hoorn

Berekening voor 6,00 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Den Hoorn?

Praktisch iedereen beleeft onthard water als weldadig en praktisch altijd smakelijk. Theeproducenten zoals het bekende Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Af en toe ontwikkelt zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat soms een bezinksel kan vormen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt in de regel voor in gebieden met kalkrijk water. Dit kan beduidend verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Den Hoorn is het zodoende absoluut zinnig om een waterontharder te plaatsen en zo de waterhardheid van 6,00 naar 0 Duitse graden te reduceren.