i

Waterhardheid Den Ilp

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het water in Den Ilp kenmerkt zich door een waterhardheid van ongeveer 6,00 Duitse graden. Dit is tamelijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke m3 water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Den Ilp is een zeer kleine woonplaats met 835 inwoners. Den Ilp hoort bij de gemeente Landsmeer. Deze hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland.

Waterhardheid meter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard leidingwater Den Ilp

De waarneming van een gegeven waterhardheid is overduidelijk persoonlijk. U kunt bijvoorbeeld een hardheid van 6,00 Duitse graden "heel gewoon" vinden en dus het schrobben van de kranen dulden.

Water van deze hardheid is in elk geval geenszins een gevaar voor de gezondheid*. Echter, het is een fabeltje dat een waterhardheid van 6,00 dH zacht leidingwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen vertellen. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag in de badkamer.

*Er is nog wel discussie over de correlatie van eczeem, en de hardheid van drinkwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden tot dusver overigens geen ondubbelzinnige uitkomsten op.

Hardheid Den Ilp objectief bepalen

Je kunt kalkdeeltjes in water vaststellen en dan weergeven in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 6,00 dH in Den Ilp**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke observatie. Er bestaan reeksen met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die metingen accuraat, maar nu en dan kan een waarde zijn verouderd.

Het is een feit dat alleen met totaal zacht water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) neerslaat beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een nogal subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Den Ilp

Becijfering voor 6,00 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe essentieel is een waterontharder in Den Ilp?

Praktisch iedereen beleeft volledig kalkvrij drinkwater als comfortabel en praktisch altijd smakelijk. Theeproducenten zoals het vermaarde Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de beste Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Af en toe vormt zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn beker en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige restant komt praktisch altijd voor in regio’s met kalkrijk leidingwater. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Den Ilp is het zodoende in ieder geval nuttig om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van het water van 6,00 naar 0 Duitse graden te verminderen.