i

Waterhardheid Den Ilp

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 Duitse graden. Dat is de minimale hardheid van het leidingwater in Den Ilp. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid is 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes per m3 water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Desondanks kan het water op uw postcode aanzienlijk verschillen. De hoogste waterhardheid in Den Ilp is 10,36 Duitse graden. Dit noemen we behoorlijk hard water.

Den Ilp telt 835 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Den Ilp ligt in de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Landsmeer.

Hardheid indicator

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard drinkwater Den Ilp

De ervaring van een bepaalde waterhardheid is duidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 6,00 dH "geen probleem" vinden en daarmee het (schoon)poetsen van de douche accepteren.

Leidingwater met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins nadelig voor mens of dier*. Toch is het een verzinsel dat water met een hardheid van 6,00 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige watermaatschappijen zeggen. Het leidt immers tot kalk in de badkamer.

*Er is nog debat over de context van eczeem, en hard drinkwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten tot dusver overigens geen onweerlegbare uitkomsten op.

Hardheid Den Ilp objectief testen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in water testen en vervolgens weergeven in een bepaalde meeteenheid. Zoals de geconcludeerde 6,00 Duitse graden in Den Ilp**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er bestaan overzichten met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die correct, maar nu en dan kan een getal niet meer actueel zijn.

Het is duidelijk dat uitsluitend met onthard drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich gaat afzetten startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een redelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Den Ilp

Calculatie voor 6,00 dH, bij een gemiddeld jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder nuttig in Den Ilp?

Zacht water wordt doorgaans als comfortabel beoordeeld. Theefabrikanten zoals het eeuwenoude Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Zo nu en dan formeert zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Hoe kan dit?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat zo nu en dan een restant kan formeren. Dit bruine bezinksel komt in het algemeen voor in streken met kalkrijk drinkwater. Dit kan fors teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijkere motivering om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Den Ilp is het derhalve zonder twijfel zinvol om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van 6,00 naar 0 dH te verminderen.