i

Waterhardheid Den Oever

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale waterhardheid van het kraanwater in Den Oever ligt in de buurt van 6,00 Duitse graden. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. Één dH waterhardheid komt neer op 17,8 gram kalkdeeltjes in elke kuub water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Desondanks kan het kraanwater op uw postcode aanzienlijk verschillen. De hoogste hardheid in Den Oever is 10,36 dH. Dit staat te boek als behoorlijk hard water.

Den Oever is een kleine woonplaats met 2.370 inwonenden. Den Oever maakt deel uit van de gemeente Hollands Kroon. Deze hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland.

Waterhardheid maat

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard water Den Oever

De beleving van een gegeven waterhardheid is ontegensprekelijk subjectief. Iemand kan -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 6,00 Duitse graden "normaal" vinden en daarmee het ontkalken van de glazen douchewand accepteren.

Kraanwater met deze waterhardheid is in elk geval geenszins riskant voor het lichaam*. Niettemin is het een verzinsel dat water van 6,00 dH zacht drinkwater is, zoals sommige drinkwaterbedrijven beweren. Het leidt per slot van rekening tot kalkafzetting.

*Er is nog debat over de context van eczeem, en hard kraanwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden tot nog toe overigens geen onweerlegbare uitkomsten op.

Waterhardheid Den Oever objectief duiden

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in drinkwater bepalen en dan weergeven in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 6,00 Duitse graden in Den Oever**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er zijn tabellen met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die metingen juist, maar nu en dan kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is duidelijk dat uitsluitend met volledig kalkvrij drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich manifesteert startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de scherpe scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Den Oever

Rekensom voor 6,00 dH, bij een middelmatig jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Is een waterontharder zinvol in Den Oever?

Zacht drinkwater wordt over het algemeen als prettig ervaren. Theeproducenten zoals het overzeese Twinings bevelen zo zacht water aan voor de beste Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Af en toe formeert zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn kopje en in mijn thee – Wat is dat?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een bezinksel kan formeren. Dit bruine overblijfsel komt in de regel voor in streken met hard drinkwater. Dit kan fors verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een belangrijkere drijfveer om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Den Oever is het derhalve zonder twijfel nuttig om een waterontharder te installeren om zo de waterhardheid van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.