i

Waterhardheid Den Oever

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 Duitse graden. Zo hard is het water in Den Oever. Dit is tamelijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Den Oever is een zeer kleine woonplaats met 2.370 inwonenden. Den Oever hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Hollands Kroon.

Waterhardheid kwalificering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard leidingwater Den Oever

Sommige mensen kunnen waterhardheid van 6,00 Duitse graden "prima" vinden. De betekenis van een bepaalde hardheid is duidelijk persoonlijk. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de douchewand?.

Drinkwater met deze hardheid is in elk geval geenszins riskant voor mens of dier*. Evenwel is het onzin dat water van 6,00 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige waterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt immers kalk in uw apparaten.

*Er is wel discussie over de relatie tussen eczeem, en hard leidingwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden vooralsnog overigens geen overduidelijke conclusies op.

Waterhardheid Den Oever objectief bepalen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in kraanwater vaststellen en dan uitdrukken in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 6,00 dH in Den Oever**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er zijn lijsten met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die accuraat, maar af en toe kan een meting zijn verouderd.

Het is een feit dat alleen met totaal kalkvrij water van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich vormt vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de scherpe scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een nogal persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Den Oever

Becijfering voor 6,00 dH, bij een modaal jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Is een waterontharder zinvol in Den Oever?

Onthard water wordt praktisch altijd als comfortabel ervaren. Theefabrikanten zoals het gekende Twinings raden zo zacht water aan voor de beste Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn kopje en op mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een residu kan vormen. Dit bruine overblijfsel komt meestal voor in regio’s met kalkrijk water. Dit kan aanzienlijk verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Den Oever is het dus absoluut zinvol om een waterontharder te installeren om vervolgens de waterhardheid van 6,00 naar 0 Duitse graden te verminderen.