i

Waterhardheid Diemen

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 Duitse graden. Zo hard is het kraanwater in Diemen minimaal. Dit geldt als tamelijk hard water. Één dH is 17,8 gram kalk-vormende deeltjes per 1000 liter water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Let wel, het kraanwater op uw postcode kan aanzienlijk verschillen. De grootste waterhardheid in Diemen is 10,36 Duitse graden. Dit noemen we behoorlijk hard water.

Diemen is een redelijk kleine woonplaats met 25.210 inwonenden. Diemen hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Diemen.

Waterhardheid graadmeter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard kraanwater Diemen

De indruk van een bepaalde hardheid is kennelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Mensen kunnen bijvoorbeeld een hardheid van 6,00 Duitse graden "aanvaardbaar" vinden en dus het boenen van de glazen douchewand dulden.

Water met deze hardheid is in ieder geval geenszins schadelijk voor de gezondheid*. Het is evenwel een verzinsel dat water met een hardheid van 6,00 Duitse graden zacht water is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen beweren. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog wel verwarring over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten vooralsnog overigens geen onomwonden uitkomsten op.

Hardheid Diemen waardevrij vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in drinkwater testen en dan aanduiden in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 6,00 dH in Diemen**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke uitspraak. Er zijn overzichten met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die accuraat, maar af en toe kan een meting verouderd zijn.

Het is een feit dat alleen met geheel onthard leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) neerslaat al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een betrekkelijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Diemen

Berekening voor 6,00 dH, bij een modaal jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder nodig in Diemen?

Een ieder beleeft volledig onthard drinkwater als prettig en praktisch altijd smakelijk. Theeproducenten zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn kopje en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige bezinksel komt praktisch altijd voor in gebieden met kalkrijk water. Dit kan flink verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Diemen is het daarom beslist zinvol om een waterontharder te plaatsen en op die manier de waterhardheid van 6,00 naar 0 Duitse graden te verminderen.