i

Waterhardheid Diemen

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 Duitse graden. Zo hard is het leidingwater in Diemen minimaal. Dit komt neer op tamelijk hard water. 1 dH waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke m3 water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Desondanks kan het leidingwater op uw postcode aanzienlijk verschillen. De meest ongunstige hardheid in Diemen is 10,36 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water.

Diemen is een redelijk kleine woonplaats met 25.210 inwonenden. Diemen bevindt zich in de gemeente Diemen. Die hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland.

Waterhardheid indicator

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard kraanwater Diemen

Sommige mensen kunnen waterhardheid van 6,00 dH "OK" vinden. De beleving van een vastgestelde hardheid is klaarblijkelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de douchewand?.

Leidingwater van deze hardheid is in elk geval geenszins een gevaar voor het lichaam*. Dat daargelaten is het onzin dat een waterhardheid van 6,00 dH zacht water is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen vertellen. Het leidt tenslotte tot een verkalkte badkamer.

*Er is nog wel debat over de correlatie van eczeem, en de hardheid van drinkwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten voorlopig overigens geen ontegenzeggelijke uitkomsten op.

Hardheid Diemen waardevrij duiden

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in leidingwater vaststellen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de genoemde 6,00 Duitse graden in Diemen**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke uitspraak. Er zijn lijsten met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die correct, maar zo nu en dan kan een meting niet meer actueel zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met geheel kalkloos leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich laat zien vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de exacte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een betrekkelijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Diemen

Becijfering voor 6,00 dH, bij een doorsnee verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder nodig in Diemen?

Onthard drinkwater wordt praktisch altijd als comfortabel ervaren. Theefabrikanten zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de beste Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Van tijd tot tijd vormt zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn kop en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een residu kan vormen. Dit bruine overblijfsel komt in de regel voor in oorden met kalkrijk water. Dit kan fors teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Diemen is het daarom zonder twijfel zinvol om een waterontharder te installeren om vervolgens de hardheid van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden terug te dringen.