i

Waterhardheid Dirkshorn

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het drinkwater in Dirkshorn kenmerkt zich door een waterhardheid van minimaal 6,00 dH. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. 1 dH betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke 1000 liter water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Dirkshorn is een kleine woonplaats met 1.705 inwonenden. Dirkshorn ligt in de gemeente Schagen. Deze bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland.

Waterhardheid meter

Kaart van place+Dirkshorn+Schagen

"Review beoordeling: 10 uit 10"

W.Veerman - Warmenhuizen
Bekijk alle recensies uit Noord-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard water Dirkshorn

De indruk van een vastgestelde waterhardheid is klaarblijkelijk persoonlijk. U kunt bijvoorbeeld een hardheid van 6,00 dH "aanvaardbaar" vinden en dus het boenen van de tegels accepteren.

Drinkwater met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins slecht voor mens of dier*. Echter, het is onzin dat water van 6,00 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen verkondigen. Het leidt per slot van rekening tot kalk in de badkamer.

*Er is nog verwarring over de context van eczeem, en hard drinkwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden tot nu toe overigens geen ontegenzeggelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Dirkshorn objectief meten

Je kunt kalkvormende deeltjes in drinkwater vaststellen en vervolgens weergeven in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 6,00 Duitse graden in Dirkshorn**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er bestaan lijsten met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die juist, maar af en toe kan een getal zijn verouderd.

Het is een feit dat alleen met geheel onthard kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich vormt beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Dirkshorn

Calculatie voor 6,00 dH, bij een veel voorkomend verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe essentieel is een waterontharder in Dirkshorn?

Praktisch iedereen beleeft kalkvrij water als behaaglijk en praktisch altijd smakelijk. Theeproducenten zoals het Engelse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de ultieme Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn kopje en in mijn thee – Wat is dit?

Gezien de minimale bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige bezinksel komt praktisch altijd voor in regio’s met hard water. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Dirkshorn is het daarom zonder twijfel nuttig om een waterontharder te plaatsen en zo de waterhardheid van 6,00 naar 0 dH terug te dringen.