i

Waterhardheid Dirkshorn

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 Duitse graden. Zo hard is het water in Dirkshorn minimaal. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. Één dH waterhardheid wil zeggen 17,8 gram kalkaanslag per 1000 liter water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Toch kan het kraanwater op uw postcode aanzienlijk verschillen. De hoogste hardheid in Dirkshorn is 10,36 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water.

Dirkshorn is een erg kleine woonplaats met 1.705 inwonenden. Dirkshorn is onderdeel van de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Schagen.

Waterhardheid kwalificering

Kaart van place+Dirkshorn+Schagen

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Jos Ebbers - Petten
Bekijk alle recensies uit Noord-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard leidingwater Dirkshorn

Mensen kunnen hardheid van 6,00 Duitse graden wellicht "prima" vinden. De gewaarwording van een bepaalde hardheid is onmiskenbaar persoonlijk. Wat vindt u van het schrobben van de kranen?.

Leidingwater van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins nadelig voor het lichaam*. Maar het is ook onzin dat een waterhardheid van 6,00 dH zacht water is, zoals enkele watermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkafzetting.

*Er is wel verwarring over het verband tussen eczeem, en leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten overigens geen onomwonden conclusies op.

Waterhardheid Dirkshorn objectief bepalen

Je kunt de mineralen in kraanwater vaststellen en vervolgens aanduiden in een bepaalde maat. Zoals de eerder aangeduide 6,00 Duitse graden in Dirkshorn**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er bestaan lijsten met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die metingen juist, maar af en toe kan een meting verouderd zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met kalkvrij drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich begint te vormen al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een tamelijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Dirkshorn

Calculatie voor 6,00 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Dirkshorn?

Zacht kraanwater wordt over het algemeen als weldadig beoordeeld. Theeproducenten zoals het Britse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de ultieme Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Zo nu en dan formeert zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn kop en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een restant kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt veelal voor in plaatsen met kalkrijk kraanwater. Dit kan aanmerkelijk teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijkere aanleiding om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Dirkshorn is het dus duidelijk zinvol om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van het drinkwater van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.