i

Waterhardheid Dirksland

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het kraanwater in Dirksland heeft een minimale waterhardheid van 4,98 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. 1 dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Let wel, het leidingwater op uw postcode kan nogal verschillen. De hoogste waterhardheid in Dirksland is 9,41 dH. Dit staat te boek als behoorlijk hard water.

Dirksland is een kleine woonplaats met 5.095 inwoners. Dirksland ligt in de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Goeree-Overflakkee.

Waterhardheid maat

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard drinkwater Dirksland

De gewaarwording van een vastgestelde waterhardheid is klaarblijkelijk persoonlijk. Men kan bijvoorbeeld een waterhardheid van 4,98 Duitse graden "aanvaardbaar" vinden en het schrobben van de badkamer accepteren.

Kraanwater met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins nadelig voor de gezondheid*. Desondanks is het onzin dat een waterhardheid van 4,98 dH zacht leidingwater is, zoals enkele watermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkafzetting.

*Er is wel verwarring over de correlatie van eczeem, en drinkwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot dusver overigens geen duidelijke conclusies op.

Waterhardheid Dirksland waardevrij testen

Je kunt de mineralen in kraanwater meten en vervolgens aanduiden in een vastgestelde grootheid. Zoals de beschreven 4,98 dH in Dirksland**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke observatie. Er bestaan overzichten met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die metingen juist, maar incidenteel kan een meting niet meer correct zijn.

Feit is dat alleen met totaal onthard leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich manifesteert startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Dirksland

Calculatie voor 4,98 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Hoe nuttig is een waterontharder in Dirksland?

Kalkvrij kraanwater wordt praktisch altijd als prettig beoordeeld. Theemakers zoals het gekende Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de beste Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Soms ontwikkelt zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn kop en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat soms een overblijfsel kan vormen. Dit bruine residu komt in het algemeen voor in regio’s met kalkrijk kraanwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Dirksland is het derhalve in ieder geval zinnig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van 4,98 naar 0 dH terug te brengen.