i

Waterhardheid Dirksland

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het leidingwater in Dirksland heeft een waterhardheid van om en nabij 4,98 dH. Dit geldt als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij elke graad staat voor 17,8 gram kalkdeeltjes in elke kuub drinkwater. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Dirksland is een kleine woonplaats met 5.095 inwoners. Dirksland hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Goeree-Overflakkee.

Hardheid kwalificering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard leidingwater Dirksland

Men kan waterhardheid van 4,98 Duitse graden misschien "heel gewoon" vinden. De beleving van de vastgestelde waterhardheid is klaarblijkelijk persoonlijk. Wat vindt u van het schoonmaken van de tegels in de badkamer?.

Water met deze hardheid is in ieder geval niet riskant voor mens of dier*. Het is echter ook onzin dat water met een hardheid van 4,98 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen zeggen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag in de badkamer.

*Er is nog wel verwarring over de context van eczeem, en hard leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden tot dusver overigens geen ontegenzeggelijke conclusies op.

Waterhardheid Dirksland waardevrij vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in drinkwater vaststellen en vervolgens weergeven in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de genoemde 4,98 Duitse graden in Dirksland**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er bestaan overzichten met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die correct, maar nu en dan kan een getal niet meer actueel zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met totaal onthard leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich gaat afzetten startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de exacte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een redelijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Dirksland

Becijfering voor 4,98 dH, bij een modaal jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder nuttig in Dirksland?

Iedereen ondervindt volledig zacht drinkwater als weldadig en over het algemeen smakelijk. Theemakers zoals het bekende Twinings raden zo zacht water aan voor de beste Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Van tijd tot tijd formeert zich een vet-achtig restant aan de zijkant van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een residu kan formeren. Dit bruinkleurige bezinksel komt dikwijls voor in streken met hard kraanwater. Dit kan fors verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijkere reden om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Dirksland is het derhalve duidelijk zinvol om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van het water van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden terug te dringen.