i

Waterhardheid Domburg

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6,38 dH
  HOOGSTE: 7,84 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het kraanwater in Domburg heeft een minimale waterhardheid van om en nabij 6,38 dH. Dit staat te boek als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij iedere graad staat voor 17,8 gram kalk per 1000 liter leidingwater. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag.

Desondanks kan het drinkwater op uw postcode behoorlijk afwijken. De grootste hardheid in Domburg is 7,84 dH. Dit komt neer op tamelijk hard water.

Domburg is een kleine woonplaats met 1.520 inwonenden. Domburg is onderdeel van de gemeente Veere. Die bevindt zich in de zuidelijke provincie Zeeland.

Waterhardheid graadmeter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard leidingwater Domburg

Mensen kunnen een waterhardheid van 6,38 dH wellicht "acceptabel" vinden. De waarneming van de vastgestelde hardheid is onmiskenbaar persoonlijk. Wat vindt u van het ontkalken van de badkamer?.

Drinkwater met deze waterhardheid is in elk geval geenszins een gevaar voor mens of dier*. Het is echter ook een verzinsel dat water met een hardheid van 6,38 dH zacht leidingwater is, zoals sommige leidingwaterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt tenslotte kalk in uw apparaten.

*Er is nog wel verwarring over het verband tussen eczeem, en hard drinkwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten tot dusver overigens geen heldere conclusies op.

Waterhardheid Domburg objectief vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in leidingwater meten en dan weergeven in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 6,38 dH in Domburg**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er bestaan lijsten met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die metingen juist, maar incidenteel kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is een feit dat uitsluitend met onthard drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich toont al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een redelijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Domburg

Becijfering voor 6,38 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalk.

Is een waterontharder nuttig in Domburg?

Onthard water wordt doorgaans als weldadig ervaren. Theefabrikanten zoals het bekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de beste Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Zo nu en dan formeert zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn kop en in mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een restant kan vormen. Dit bruine restant komt dikwijls voor in gebieden met hard drinkwater. Dit kan fors gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Domburg is het zodoende in ieder geval zinvol om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de hardheid van 6,38 naar 0 Duitse graden terug te dringen.