i

Waterhardheid Domburg

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6,38 dH
  HOOGSTE: 7,84 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,38 dH. Dat is de hardheid van het drinkwater in Domburg. Dit staat te boek als tamelijk hard water. Één Duitse graad zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag per m3 water. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag.

Domburg is een kleine woonplaats met 1.520 inwoners. Domburg hoort bij de gemeente Veere. Die hoort bij de zuidelijke provincie Zeeland.

Waterhardheid normering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard leidingwater Domburg

De perceptie van een vastgestelde hardheid is onbetwistbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Sommige mensen kunnen bijvoorbeeld een hardheid van 6,38 dH "aanvaardbaar" vinden en daarmee het schoonmaken van de badkamer voor lief nemen.

Kraanwater van deze hardheid is in elk geval geenszins riskant voor mens of dier*. Het is evenwel een verzinsel dat een waterhardheid van 6,38 dH zacht drinkwater is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt per slot van rekening een verkalkte badkamer.

*Er is nog wel debat over de correlatie van eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden voorlopig overigens geen sterke uitkomsten op.

Waterhardheid Domburg waardevrij meten

Je kunt de mineralen in leidingwater testen en dan weergeven in een vastgestelde grootheid. Zoals de beschreven 6,38 Duitse graden in Domburg**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er zijn overzichten met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die metingen correct, maar incidenteel kan een meting niet meer correct zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met volledig kalkloos water van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich gaat afzetten vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een redelijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Domburg

Berekening voor 6,38 dH, bij een middelmatig verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe essentieel is een waterontharder in Domburg?

Kalkvrij drinkwater wordt praktisch altijd als prettig ervaren. Theefabrikanten zoals het eeuwenoude Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de lekkerste Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Soms vormt zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een restant kan formeren. Dit bruinkleurige residu komt in de regel voor in streken met hard kraanwater. Dit kan fors teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Domburg is het derhalve duidelijk nuttig om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de waterhardheid van 6,38 naar 0 dH te reduceren.