i

Waterhardheid Doorn

 • Zacht
  0
 • 6.20 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het water in Doorn heeft een waterhardheid van minimaal 6,20 dH. Dit noemen we tamelijk hard water. Één dH betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 6,20 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,86 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Doorn biedt plaats aan 9.985 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Doorn ligt in de centrale provincie Utrecht in de gemeente Utrechtse Heuvelrug.

Hardheid maatstaf

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard leidingwater Doorn

Mensen kunnen hardheid van 6,20 Duitse graden wellicht "aanvaardbaar" vinden. De gewaarwording van de gegeven waterhardheid is in ieder geval persoonlijk. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de tegels in de badkamer?.

Drinkwater van deze hardheid is in elk geval geenszins risicovol voor het lichaam*. Niettemin is het niet waar dat water met een hardheid van 6,20 dH zacht drinkwater is, zoals enkele kraanwaterbedrijven vertellen. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag.

*Er is nog wel discussie over het verband tussen eczeem, en hard kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten vooralsnog overigens geen afgetekende conclusies op.

Waterhardheid Doorn waardevrij testen

Je kunt kalkdeeltjes in kraanwater bepalen en vervolgens aanduiden in een bepaalde meeteenheid. Zoals de genoemde 6,20 Duitse graden in Doorn**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er bestaan lijsten met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die metingen accuraat, maar nu en dan kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is duidelijk dat uitsluitend met totaal kalkvrij drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich begint te vormen startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een redelijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Doorn

Calculatie voor 6,20 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,20 dH x 180m3 = 19,86 kilogram kalk.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Doorn?

Praktisch iedereen ervaart volledig kalkvrij leidingwater als behaaglijk en praktisch altijd smakelijk. Theeproducenten zoals het Engelse Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de lekkerste Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Soms ontwikkelt zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een restant kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige restant komt over het algemeen voor in gebieden met kalkrijk water. Dit kan beduidend gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Doorn is het derhalve absoluut zinvol om een waterontharder te plaatsen en op die manier de hardheid van 6,20 naar 0 dH terug te brengen.