i

Waterhardheid Doorn

 • Zacht
  0
 • 6.20 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,20 dH. Dat is de minimale waterhardheid van het water in Doorn. Dit komt neer op tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij iedere graad staat voor 17,8 gram kalkaanslag in elke m3 kraanwater. 6,20 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,86 kilogram kalkaanslag.

Desondanks kan het leidingwater op uw postcode behoorlijk verschillen. De hoogste waterhardheid in Doorn is 0,00 dH. Dit is water.

Doorn is een erg kleine woonplaats met 9.985 inwoners. Doorn maakt deel uit van de centrale provincie Utrecht in de gemeente Utrechtse Heuvelrug.

Hardheid maatstaf

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard water Doorn

U kunt hardheid van 6,20 dH "OK" vinden. De ontvangst van de gegeven waterhardheid is onbetwistbaar persoonlijk. Wat vindt u van het ontkalken van de douchewand?.

Leidingwater met deze hardheid is in elk geval niet nadelig voor het lichaam*. Niettemin is het een verzinsel dat een waterhardheid van 6,20 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige kraanwaterbedrijven beweren. Het veroorzaakt per slot van rekening kalk in uw apparaten.

*Er is debat over het verband tussen eczeem, en hard kraanwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten tot nog toe overigens geen duidelijke uitkomsten op.

Hardheid Doorn objectief testen

Je kunt kalkdeeltjes in water bepalen en dan uitdrukken in een vastgestelde eenheid. Zoals de genoemde 6,20 Duitse graden in Doorn**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er bestaan overzichten met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die juist, maar nu en dan kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is een feit dat alleen met totaal kalkloos water van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich laat zien vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een nogal subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Doorn

Berekening voor 6,20 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,20 dH x 180m3 = 19,86 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Doorn?

Een ieder ervaart onthard leidingwater als comfortabel en over het algemeen smakelijk. Theefabrikanten zoals het gekende Twinings bevelen zo zacht water aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn kopje en in mijn thee – Wat is dat?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een overblijfsel kan formeren. Dit bruinkleurige overblijfsel komt meestal voor in plaatsen met kalkrijk drinkwater. Dit kan beduidend gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Doorn is het daarom in ieder geval zinnig om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van 6,20 naar 0 dH te verminderen.