i

Waterhardheid Dordrecht

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het water in Dordrecht heeft een waterhardheid van 4,98 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één dH betekent 17,8 gram kalk in elke 1000 liter water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Dordrecht hoort bij de top-vijftig steden in Nederland en is daarmee een tamelijk omvangrijke woonplaats met 118.420 inwonenden. Dordrecht is onderdeel van de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Dordrecht.

Waterhardheid indicator

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard kraanwater Dordrecht

De ervaring van een bepaalde hardheid is klaarblijkelijk subjectief. Men kan zo een hardheid van 4,98 Duitse graden "normaal" vinden en daarmee het boenen van de douchekranen dulden.

Water van deze waterhardheid is in elk geval geenszins slecht voor het lichaam*. Dat daargelaten is het een verzinsel dat water met een hardheid van 4,98 Duitse graden zacht water is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen zeggen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag.

*Er is nog wel debat over de context van eczeem, en drinkwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten tot nog toe overigens geen onweerlegbare uitkomsten op.

Hardheid Dordrecht objectief meten

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in drinkwater vaststellen en dan aanduiden in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 4,98 dH in Dordrecht**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er bestaan tabellen met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die accuraat, maar soms kan een waarde niet meer correct zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met totaal kalkloos water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich begint te vormen beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een nogal subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Dordrecht

Berekening voor 4,98 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Dordrecht?

Een ieder ervaart kalkvrij leidingwater als behaaglijk en doorgaans smakelijk. Theeproducenten zoals het vermaarde Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de beste Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn theeglas en op mijn thee – Wat is dit?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruine overblijfsel komt normaal gesproken voor in streken met hard kraanwater. Dit kan fors verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijkere overweging om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Dordrecht is het dus beslist zinvol om een waterontharder te installeren om zo de waterhardheid van 4,98 naar 0 Duitse graden te reduceren.