i

Waterhardheid Dordrecht

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het kraanwater in Dordrecht heeft een minimale waterhardheid van om en nabij 4,98 dH. Dit noemen we tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij elke graad neerkomt op 17,8 gram kalk in elke m3 kraanwater. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Desondanks kan het kraanwater op uw postcode behoorlijk afwijken. De maximale waterhardheid in Dordrecht is 9,41 dH. Dit is behoorlijk hard water.

Dordrecht hoort bij de top-vijftig steden in Nederland en is daarmee een zeer grote woonplaats met 118.420 inwoners. Dordrecht is onderdeel van de gemeente Dordrecht. Deze bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland.

Hardheid kwalificering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard drinkwater Dordrecht

De ervaring van een vastgestelde waterhardheid is ontegensprekelijk persoonlijk. Men kan -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 4,98 dH "acceptabel" vinden en dus het (schoon)poetsen van de glazen douchewand accepteren.

Drinkwater met deze hardheid is in elk geval niet een gevaar voor het lichaam*. Maar het is ook een verzinsel dat water met een hardheid van 4,98 dH zacht water is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt per slot van rekening kalk in de badkamer.

*Er is nog debat over de samenhang van eczeem, en hard leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden overigens geen onomwonden uitkomsten op.

Waterhardheid Dordrecht waardevrij meten

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in leidingwater bepalen en dan weergeven in een vastgestelde eenheid. Zoals de geconcludeerde 4,98 Duitse graden in Dordrecht**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er zijn overzichten met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die metingen juist, maar incidenteel kan een getal verouderd zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met totaal zacht drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich begint te vormen beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de scherpe scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een redelijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Dordrecht

Rekensom voor 4,98 dH, bij een modaal jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder noodzakelijk in Dordrecht?

Praktisch iedereen ervaart onthard drinkwater als behaaglijk en over het algemeen smakelijk. Theefabrikanten zoals het overzeese Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de beste Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn beker en op mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een bezinksel kan vormen. Dit bruine overblijfsel komt praktisch altijd voor in regio’s met hard kraanwater. Dit kan flink verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Dordrecht is het daarom in ieder geval zinvol om een waterontharder te plaatsen en op die manier de hardheid van het water van 4,98 naar 0 Duitse graden terug te dringen.