i

Waterhardheid Dreischor

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6,38 dH
  HOOGSTE: 7,84 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het drinkwater in Dreischor heeft een minimale waterhardheid van om en nabij 6,38 dH. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalk in elke kuub water. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkdeeltjes.

Toch kan het leidingwater op uw postcode behoorlijk verschillen. De meest ongunstige waterhardheid in Dreischor is 7,84 dH. Dit noemen we tamelijk hard water.

Dreischor is een zeer kleine woonplaats met 995 inwoners. Dreischor ligt in de gemeente Schouwen-Duiveland. Deze hoort bij de zuidelijke provincie Zeeland.

Waterhardheid kwalificering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard water Dreischor

De indruk van een vastgestelde hardheid is onmiskenbaar persoonlijk. Men kan zo een waterhardheid van 6,38 dH "heel gewoon" vinden en dus het schoonmaken van de glazen douchewand aanvaarden.

Drinkwater met deze hardheid is in ieder geval geenszins slecht voor het lichaam*. Desalniettemin is het niet waar dat water met een hardheid van 6,38 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige drinkwaterbedrijven zeggen. Het leidt per slot van rekening tot een verkalkte badkamer.

*Er is nog wel debat over de samenhang van eczeem, en drinkwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten overigens geen sterke conclusies op.

Waterhardheid Dreischor objectief duiden

Je kunt kalkvormende deeltjes in water testen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 6,38 dH in Dreischor**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke bepaling. Er zijn tabellen met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die metingen juist, maar nu en dan kan een waarde niet meer actueel zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met geheel kalkloos kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich begint te vormen beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een nogal subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Dreischor

Rekensom voor 6,38 dH, bij een modaal jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder zinvol in Dreischor?

Iedereen ervaart zacht water als prettig en over het algemeen smakelijk. Theefabrikanten zoals het Engelse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Af en toe vormt zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn kop en op mijn thee – Wat is dat?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruine residu komt praktisch altijd voor in plaatsen met kalkrijk kraanwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijkere motivering om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Dreischor is het derhalve absoluut nuttig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de waterhardheid van 6,38 naar 0 Duitse graden terug te brengen.