i

Waterhardheid Dreischor

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6,38 dH
  HOOGSTE: 7,84 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het water in Dreischor heeft een waterhardheid van minimaal 6,38 Duitse graden. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalkdeeltjes in elke m3 water. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Dreischor telt 995 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Dreischor bevindt zich in de gemeente Schouwen-Duiveland. Deze hoort bij de zuidelijke provincie Zeeland.

Hardheid kwalificering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard drinkwater Dreischor

De waarneming van een bepaalde hardheid is overduidelijk persoonlijk. U kunt -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 6,38 Duitse graden "geen probleem" vinden en het boenen van de tegels dulden.

Kraanwater van deze hardheid is in ieder geval niet risicovol voor de gezondheid*. Desondanks is het onzin dat water van 6,38 dH zacht kraanwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt per slot van rekening een verkalkte badkamer.

*Er is nog wel verwarring over de correlatie van eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot op heden overigens geen significante conclusies op.

Waterhardheid Dreischor waardevrij duiden

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in water meten en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde grootheid. Zoals de geconcludeerde 6,38 Duitse graden in Dreischor**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er zijn overzichten met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die accuraat, maar incidenteel kan een getal verouderd zijn.

Het staat vast dat uitsluitend met volledig onthard water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich vormt startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een vrij persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Dreischor

Becijfering voor 6,38 dH, bij een modaal jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder noodzakelijk in Dreischor?

Kalkvrij drinkwater wordt praktisch altijd als comfortabel ervaren. Theefabrikanten zoals het Britse Twinings raden zo zacht water aan voor de beste Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Zo nu en dan vormt zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn kop en in mijn thee – Wat is dit?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat soms een bezinksel kan vormen. Dit bruinkleurige residu komt dikwijls voor in gebieden met kalkrijk kraanwater. Dit kan beduidend verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Dreischor is het dus absoluut nuttig om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van 6,38 naar 0 Duitse graden te verminderen.