i

Waterhardheid Driebergen-Rijsenburg

 • Zacht
  0
 • 5.80 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

5,80 dH. Zo hard is het drinkwater in Driebergen-Rijsenburg minimaal. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. Één dH waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke 1000 liter water is. 5,80 dH x 17,8 gram x 180m3 = 18,58 kilogram kalkdeeltjes.

Desondanks kan het leidingwater op uw postcode nogal verschillen. De grootste hardheid in Driebergen-Rijsenburg is 0,00 dH. Dit staat bekend als water.

Driebergen-Rijsenburg biedt plaats aan 18.130 inwoners. Het is een vrij kleine woonplaats. Driebergen-Rijsenburg is onderdeel van de centrale provincie Utrecht in de gemeente Utrechtse Heuvelrug.

Hardheid kwalificering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard kraanwater Driebergen-Rijsenburg

De beleving van een vastgestelde hardheid is duidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 5,80 dH "geen probleem" vinden en daarmee het schrobben van de badkamer aanvaarden.

Leidingwater met deze hardheid is in ieder geval geenszins schadelijk voor de gezondheid*. Hoe dan ook is het niet waar dat een waterhardheid van 5,80 dH zacht drinkwater is, zoals sommige waterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalk in de badkamer.

*Er is verwarring over het verband tussen eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten voorlopig overigens geen ondubbelzinnige conclusies op.

Hardheid Driebergen-Rijsenburg waardevrij testen

Je kunt kalkvormende deeltjes in drinkwater testen en dan aanduiden in een bepaalde grootheid. Zoals de eerder aangeduide 5,80 Duitse graden in Driebergen-Rijsenburg**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er zijn reeksen met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die metingen juist, maar zo nu en dan kan een meting niet meer actueel zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met totaal kalkloos kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich gaat afzetten beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een vrij subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Driebergen-Rijsenburg

Calculatie voor 5,80 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 5,80 dH x 180m3 = 18,58 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder nodig in Driebergen-Rijsenburg?

Kalkvrij leidingwater wordt praktisch altijd als weldadig beoordeeld. Theefabrikanten zoals het gekende Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Zo nu en dan formeert zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn kopje en op mijn thee – Wat is dit?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruine bezinksel komt meestal voor in gebieden met hard kraanwater. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een belangrijkere overweging om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Driebergen-Rijsenburg is het dus zeker zinnig om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van 5,80 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.