i

Waterhardheid Driebergen-Rijsenburg

 • Zacht
  0
 • 5.80 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het water in Driebergen-Rijsenburg kenmerkt zich door een waterhardheid van minimaal 5,80 dH. Dit is tamelijk hard water. Één dH waterhardheid zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag in elke m3 water. 5,80 dH x 17,8 gram x 180m3 = 18,58 kilogram kalkdeeltjes.

Driebergen-Rijsenburg telt 18.130 inwonenden. Dit is een relatief kleine woonplaats. Driebergen-Rijsenburg ligt in de centrale provincie Utrecht in de gemeente Utrechtse Heuvelrug.

Hardheid graadmeter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard water Driebergen-Rijsenburg

De waarneming van een vastgestelde waterhardheid is erg onderhevig aan persoonlijke waarneming. Mensen kunnen bijvoorbeeld een waterhardheid van 5,80 dH "OK" vinden en dus het schrobben van de douche dulden.

Leidingwater met deze waterhardheid is in ieder geval niet een gevaar voor het lichaam*. Nochtans is het een verzinsel dat een waterhardheid van 5,80 dH zacht leidingwater is, zoals sommige waterbedrijven vertellen. Het leidt immers tot kalkaanslag in de badkamer.

*Er is debat over het verband tussen eczeem, en hard leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten tot nu toe overigens geen overduidelijke conclusies op.

Waterhardheid Driebergen-Rijsenburg objectief testen

Je kunt de mineralen in water vaststellen en dan weergeven in een bepaalde grootheid. Zoals de eerder aangeduide 5,80 dH in Driebergen-Rijsenburg**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er bestaan reeksen met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die metingen accuraat, maar af en toe kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Het staat vast dat uitsluitend met geheel kalkloos drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich laat zien al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de scherpe grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een redelijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Driebergen-Rijsenburg

Berekening voor 5,80 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 5,80 dH x 180m3 = 18,58 kilogram kalk.

Hoe essentieel is een waterontharder in Driebergen-Rijsenburg?

Kalkvrij water wordt praktisch altijd als behaaglijk beoordeeld. Theeproducenten zoals het Engelse Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de beste Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Van tijd tot tijd vormt zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn mok en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige bezinksel komt normaliter voor in oorden met kalkrijk water. Dit kan beduidend gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Driebergen-Rijsenburg is het dus zeker zinnig om een waterontharder te installeren om zo de waterhardheid van 5,80 naar 0 Duitse graden te verminderen.