i

Waterhardheid Driebruggen

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 dH. Dat is de minimale hardheid van het leidingwater in Driebruggen. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere 1000 liter water is. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Let wel, het kraanwater op uw postcode kan nogal afwijken. De maximale hardheid in Driebruggen is 9,41 dH. Dit is behoorlijk hard water.

Driebruggen telt 1.815 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Driebruggen ligt in de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk.

Hardheid maat

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard water Driebruggen

De waarneming van een gegeven hardheid is duidelijk persoonlijk. U kunt bijvoorbeeld een hardheid van 4,98 Duitse graden "aanvaardbaar" vinden en dus het schoonmaken van de badkamer voor lief nemen.

Drinkwater met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins schadelijk voor de gezondheid*. Dat daargelaten is het niet waar dat water met een hardheid van 4,98 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige drinkwaterbedrijven vertellen. Het leidt immers tot kalkaanslag.

*Er is discussie over de correlatie van eczeem, en de hardheid van drinkwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot nu toe overigens geen sterke uitkomsten op.

Hardheid Driebruggen waardevrij duiden

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in leidingwater bepalen en vervolgens weergeven in een bepaalde grootheid. Zoals de eerder aangeduide 4,98 Duitse graden in Driebruggen**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er zijn lijsten met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die juist, maar incidenteel kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.

Feit is dat uitsluitend met geheel onthard leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich toont startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de exacte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een behoorlijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Driebruggen

Calculatie voor 4,98 dH, bij een gemiddeld jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe nuttig is een waterontharder in Driebruggen?

Zacht kraanwater wordt praktisch altijd als weldadig beoordeeld. Theemakers zoals het vermaarde Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de beste Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Van tijd tot tijd vormt zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn mok en in mijn thee – Wat is dat?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruine residu komt gewoonlijk voor in regio’s met hard water. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Driebruggen is het daarom beslist zinnig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de waterhardheid van 4,98 naar 0 dH te reduceren.