i

Waterhardheid Driebruggen

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 Duitse graden. Dat is de waterhardheid van het kraanwater in Driebruggen. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één dH is 17,8 gram kalkdeeltjes in elke 1000 liter water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Driebruggen biedt plaats aan 1.815 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Driebruggen hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk.

Waterhardheid indicator

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard water Driebruggen

Men kan een hardheid van 4,98 dH "heel gewoon" vinden. De beleving van een gegeven hardheid is overduidelijk subjectief. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de badkamer?.

Drinkwater van deze waterhardheid is in elk geval geenszins nadelig voor de gezondheid*. Desondanks is het een fabeltje dat water van 4,98 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige watermaatschappijen zeggen. Het leidt per slot van rekening tot een verkalkte badkamer.

*Er is nog verwarring over de samenhang van eczeem, en de hardheid van drinkwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden tot op heden overigens geen duidelijke uitkomsten op.

Hardheid Driebruggen waardevrij testen

Je kunt calcium en magnesium in water vaststellen en dan uitdrukken in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 4,98 Duitse graden in Driebruggen**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er zijn tabellen met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die correct, maar incidenteel kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met geheel zacht drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) neerslaat startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een tamelijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Driebruggen

Becijfering voor 4,98 dH, bij een modaal verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Driebruggen?

Kalkvrij kraanwater wordt praktisch altijd als behaaglijk beoordeeld. Theefabrikanten zoals het bekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Af en toe formeert zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn kop en op mijn thee – Wat is dat?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën afscheidt, wat soms een residu kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige restant komt veelal voor in regio’s met kalkrijk leidingwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Driebruggen is het dus beslist zinnig om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van het water van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden terug te brengen.