i

Waterhardheid Driehuis NH

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het leidingwater in Driehuis NH kenmerkt zich door een waterhardheid van minimaal 6,00 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalkaanslag in elke m3 drinkwater. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Driehuis NH is een zeer kleine woonplaats met 3.160 inwoners. Driehuis NH maakt deel uit van de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Velsen.

Waterhardheid kwalificering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard kraanwater Driehuis NH

U kunt waterhardheid van 6,00 Duitse graden misschien "geen probleem" vinden. De waarneming van de gegeven waterhardheid is onmiskenbaar persoonlijk. Wat vindt u van het boenen van de tegels in de badkamer?.

Kraanwater met deze hardheid is in elk geval niet slecht voor mens of dier*. Niettemin is het niet waar dat een waterhardheid van 6,00 dH zacht kraanwater is, zoals sommige waterbedrijven vertellen. Het leidt per slot van rekening tot kalkafzetting.

*Er is wel verwarring over de context van eczeem, en leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten tot nu toe overigens geen ondubbelzinnige uitkomsten op.

Hardheid Driehuis NH objectief testen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in water bepalen en vervolgens aanduiden in een bepaalde maat. Zoals de beschreven 6,00 Duitse graden in Driehuis NH**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er zijn lijsten met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die metingen accuraat, maar incidenteel kan een meting verouderd zijn.

Het is duidelijk dat alleen met totaal onthard leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich gaat afzetten vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een tamelijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Driehuis NH

Rekensom voor 6,00 dH, bij een gemiddeld jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Is een waterontharder noodzakelijk in Driehuis NH?

Praktisch iedereen beleeft onthard water als prettig en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen zo zacht water aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Af en toe vormt zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn kopje en op mijn thee – Wat is dat?

Door de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een restant kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige restant komt praktisch altijd voor in regio’s met hard leidingwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Driehuis NH is het daarom duidelijk zinnig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de waterhardheid van 6,00 naar 0 Duitse graden te verminderen.