i

Waterhardheid Driehuis NH

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 Duitse graden. Dat is de minimale hardheid van het leidingwater in Driehuis NH. Dit is tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalkdeeltjes per m3 water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Desondanks kan het water op uw postcode nogal afwijken. De hoogste hardheid in Driehuis NH is 10,36 dH. Dit staat te boek als behoorlijk hard water.

Driehuis NH telt 3.160 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Driehuis NH ligt in de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Velsen.

Hardheid maatstaf

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard kraanwater Driehuis NH

De indruk van een vastgestelde hardheid is ontegensprekelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Mensen kunnen zo een hardheid van 6,00 Duitse graden "normaal" vinden en daarmee het ontkalken van de kranen dulden.

Kraanwater met deze hardheid is in elk geval geenszins risicovol voor het lichaam*. Het is evenwel een verzinsel dat water met een hardheid van 6,00 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt immers kalkaanslag in de badkamer.

*Er is verwarring over de context van eczeem, en leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden tot op heden overigens geen heldere uitkomsten op.

Waterhardheid Driehuis NH objectief duiden

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in leidingwater vaststellen en dan uitdrukken in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 6,00 dH in Driehuis NH**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke vaststelling. Er bestaan reeksen met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die metingen correct, maar incidenteel kan een waarde niet meer actueel zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met totaal zacht leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) neerslaat startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een redelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Driehuis NH

Rekensom voor 6,00 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder essentieel in Driehuis NH?

Een ieder ondervindt volledig kalkvrij water als behaaglijk en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het eeuwenoude Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Af en toe vormt zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn kopje en op mijn thee – Wat is dat?

Gezien de minimale bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat zo nu en dan een residu kan vormen. Dit bruinkleurige restant komt praktisch altijd voor in oorden met hard drinkwater. Dit kan flink teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Driehuis NH is het derhalve beslist nuttig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de waterhardheid van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden terug te dringen.