i

Waterhardheid Driewegen

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6,38 dH
  HOOGSTE: 7,84 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,38 Duitse graden. Zo hard is het leidingwater in Driewegen minimaal. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. 1 dH betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag.

Let wel, het water op uw postcode kan nogal afwijken. De meest ongunstige hardheid in Driewegen is 7,84 Duitse graden. Dit geldt als tamelijk hard water.

Driewegen telt 575 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Driewegen is onderdeel van de zuidelijke provincie Zeeland in de gemeente Borsele.

Hardheid maatstaf

Kaart van place+Driewegen+Borsele

"Review beoordeling: 8 uit 10"

Ton - 's-Heerenhoek
Bekijk alle recensies uit Zeeland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard leidingwater Driewegen

De gewaarwording van een bepaalde hardheid is kennelijk subjectief. Iemand kan zo een waterhardheid van 6,38 dH "prima" vinden en het boenen van de kranen aanvaarden.

Drinkwater van deze waterhardheid is in elk geval niet schadelijk voor de gezondheid*. Niettemin is het een verzinsel dat water van 6,38 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen zeggen. Het leidt tenslotte tot een verkalkte badkamer.

*Er is wel verwarring over het verband tussen eczeem, en hard leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden overigens geen onomstotelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Driewegen objectief bepalen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in kraanwater vaststellen en dan weergeven in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 6,38 Duitse graden in Driewegen**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er bestaan tabellen met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die metingen accuraat, maar af en toe kan een waarde niet meer correct zijn.

Het is duidelijk dat uitsluitend met volledig zacht water van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich laat zien al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Driewegen

Rekensom voor 6,38 dH, bij een middelmatig jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Driewegen?

Onthard kraanwater wordt over het algemeen als prettig beoordeeld. Theemakers zoals het bekende Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Soms formeert zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn kopje en op mijn thee – Hoe kan dit?

Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een residu kan vormen. Dit bruinkleurige restant komt over het algemeen voor in gebieden met hard kraanwater. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Driewegen is het derhalve uiterst zinvol om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van het drinkwater van 6,38 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.