i

Waterhardheid Driewegen

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6,38 dH
  HOOGSTE: 7,84 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De waterhardheid van het leidingwater in Driewegen is om en nabij de 6,38 dH. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid staat voor 17,8 gram kalkdeeltjes per kuub water. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkdeeltjes.

Driewegen is een zeer kleine woonplaats met 575 inwonenden. Driewegen hoort bij de gemeente Borsele. Die hoort bij de zuidelijke provincie Zeeland.

Hardheid maatstaf

Kaart van place+Driewegen+Borsele

"Review beoordeling: 9 uit 10"

Simon - Heinkenszand
Bekijk alle recensies uit Zeeland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard water Driewegen

Men kan hardheid van 6,38 Duitse graden misschien "normaal" vinden. De perceptie van de gegeven hardheid is ontegensprekelijk persoonlijk. Wat vindt u van het boenen van de glazen douchewand?.

Leidingwater met deze hardheid is in ieder geval geenszins riskant voor het lichaam*. Desondanks is het een fabeltje dat water van 6,38 dH zacht kraanwater is, zoals enkele kraanwaterbedrijven zeggen. Het leidt per slot van rekening tot een verkalkte badkamer.

*Er is nog wel debat over het verband tussen eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten tot nu toe overigens geen heldere conclusies op.

Waterhardheid Driewegen waardevrij bepalen

Je kunt kalkvormende deeltjes in kraanwater bepalen en dan uitdrukken in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 6,38 dH in Driewegen**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke vaststelling. Er bestaan lijsten met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die juist, maar incidenteel kan een waarde niet meer actueel zijn.

Het is een feit dat alleen met volledig kalkvrij kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich vormt al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een behoorlijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid Driewegen

Becijfering voor 6,38 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe nuttig is een waterontharder in Driewegen?

Onthard kraanwater wordt over het algemeen als comfortabel beoordeeld. Theefabrikanten zoals het gekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de lekkerste Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Soms ontwikkelt zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn beker en op mijn thee – Hoe kan dat?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën loslaat, wat af en toe een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige restant komt in de regel voor in streken met hard drinkwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Driewegen is het zodoende zonder twijfel nuttig om een waterontharder te installeren om zo de waterhardheid van 6,38 naar 0 dH terug te dringen.