i

Waterhardheid Drongelen

 • Zacht
  0
 • Tamelijk hard
  3
 • 10.36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

10,36 Duitse graden. Dat is de hardheid van het drinkwater in Drongelen. Dit betekent dat uw water behoorlijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid zorgt voor 17,8 gram kalk per 1000 liter water. 10,36 dH x 17,8 gram x 180m3 = 33,19 kilogram kalkdeeltjes.

Drongelen is een kleine woonplaats met 395 inwonenden. Drongelen maakt deel uit van de zuidelijke provincie Noord-Brabant in de gemeente Aalburg.

Waterhardheid meter

Kaart van place+Drongelen+Aalburg

"Review beoordeling: 8 uit 10"

Jongenelen- van der Vorst - Roosendaal
Bekijk alle recensies uit Noord-Brabant
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving behoorlijk hard water Drongelen

Men kan een waterhardheid van 10,36 dH "geen probleem" vinden. De waarneming van de bepaalde waterhardheid is onbetwistbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de badkamer?.

Leidingwater van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins een gevaar voor mens of dier*. Dat daargelaten is het onzin dat water met een hardheid van 10,36 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen verkondigen. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag.

*Er is verwarring over de correlatie van eczeem, en de hardheid van drinkwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten tot nu toe overigens geen onomstotelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Drongelen waardevrij vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in leidingwater bepalen en dan aanduiden in een bepaalde eenheid. Zoals de eerder aangeduide 10,36 Duitse graden in Drongelen**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde observatie. Er bestaan overzichten met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die metingen correct, maar af en toe kan een meting verouderd zijn.

Het is een feit dat alleen met onthard kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich laat zien al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een betrekkelijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Drongelen

Berekening voor 10,36 dH, bij een middelmatig verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 10,36 dH x 180m3 = 33,19 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe essentieel is een waterontharder in Drongelen?

Kalkvrij drinkwater wordt doorgaans als weldadig ervaren. Theefabrikanten zoals het Britse Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de ultieme Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Zo nu en dan vormt zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn mok en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat af en toe een restant kan formeren. Dit bruine restant komt in het algemeen voor in plaatsen met hard water. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Drongelen is het dus absoluut nuttig om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van het water van 10,36 naar 0 dH terug te dringen.