i

Waterhardheid Drongelen

 • Zacht
  0
 • Tamelijk hard
  3
 • 10.36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het drinkwater in Drongelen kenmerkt zich door een waterhardheid van ongeveer 10,36 Duitse graden. Dit betekent dat uw water behoorlijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalk per 1000 liter kraanwater. 10,36 dH x 17,8 gram x 180m3 = 33,19 kilogram kalkaanslag.

Drongelen is een erg kleine woonplaats met 395 inwoners. Drongelen is onderdeel van de gemeente Aalburg. Deze hoort bij de zuidelijke provincie Noord-Brabant.

Hardheid graadmeter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis behoorlijk hard water Drongelen

Sommige mensen kunnen waterhardheid van 10,36 dH "aanvaardbaar" vinden. De betekenis van de gegeven hardheid is klaarblijkelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het boenen van de douche?.

Water met deze waterhardheid is in ieder geval niet risicovol voor het lichaam*. Aan de andere kant is het onzin dat een waterhardheid van 10,36 dH zacht kraanwater is, zoals enkele leidingwaterbedrijven zeggen. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag.

*Er is nog debat over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden voorlopig overigens geen significante uitkomsten op.

Hardheid Drongelen waardevrij meten

Je kunt calcium en magnesium in drinkwater bepalen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde eenheid. Zoals de geconcludeerde 10,36 dH in Drongelen**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er bestaan reeksen met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die metingen juist, maar af en toe kan een getal niet meer correct zijn.

Feit is dat uitsluitend met zacht water van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich toont beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid Drongelen

Calculatie voor 10,36 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 10,36 dH x 180m3 = 33,19 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe zinvol is een waterontharder in Drongelen?

Onthard drinkwater wordt doorgaans als weldadig beoordeeld. Theeproducenten zoals het bekende Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Van tijd tot tijd vormt zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn kopje en op mijn thee – Hoe kan dit?

Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een restant kan ontwikkelen. Dit bruine overblijfsel komt meestal voor in plaatsen met kalkrijk leidingwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijkere drijfveer om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Drongelen is het zodoende absoluut zinvol om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van 10,36 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.