i

Waterhardheid Duivendrecht

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 dH. Dat is de minimale hardheid van het drinkwater in Duivendrecht. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. Één dH waterhardheid wil zeggen 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes per 1000 liter water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Let wel, het kraanwater op uw postcode kan nogal verschillen. De hoogste hardheid in Duivendrecht is 10,36 dH. Dit is behoorlijk hard water.

Duivendrecht telt 4.780 inwonenden. Het is een zeer kleine woonplaats. Duivendrecht hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Ouder-Amstel.

Hardheid indicator

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard leidingwater Duivendrecht

De waarneming van een bepaalde waterhardheid is onmiskenbaar subjectief. Mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 6,00 Duitse graden "OK" vinden en het schrobben van de badkamer accepteren.

Drinkwater van deze hardheid is in ieder geval niet riskant voor het lichaam*. Desondanks is het onzin dat water van 6,00 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele drinkwaterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt immers kalkaanslag.

*Er is nog wel verwarring over het verband tussen eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten overigens geen sterke conclusies op.

Hardheid Duivendrecht waardevrij duiden

Je kunt de mineralen in kraanwater meten en dan uitdrukken in een vastgestelde eenheid. Zoals de beschreven 6,00 dH in Duivendrecht**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er bestaan lijsten met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die metingen accuraat, maar incidenteel kan een waarde verouderd zijn.

Feit is dat uitsluitend met geheel onthard kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) neerslaat startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een tamelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Duivendrecht

Becijfering voor 6,00 dH, bij een modaal jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder nodig in Duivendrecht?

Praktisch iedereen beleeft volledig zacht leidingwater als weldadig en over het algemeen smakelijk. Theeproducenten zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de beste Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Af en toe vormt zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn beker en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat af en toe een residu kan ontwikkelen. Dit bruine restant komt meestal voor in streken met kalkrijk water. Dit kan beduidend verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Duivendrecht is het zodoende beslist nuttig om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van het drinkwater van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.