i

Waterhardheid Dussen

 • Zacht
  0
 • Tamelijk hard
  3
 • 10.36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

10,36 dH. Dat is de hardheid van het drinkwater in Dussen. Dit houdt simpelweg in dat uw water behoorlijk hard is. 1 dH betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke m3 water is. 10,36 dH x 17,8 gram x 180m3 = 33,19 kilogram kalkdeeltjes.

Dussen telt 2.435 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Dussen is onderdeel van de gemeente Werkendam. Die hoort bij de zuidelijke provincie Noord-Brabant.

Waterhardheid kwalificering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis behoorlijk hard water Dussen

De ontvangst van een vastgestelde hardheid is zeer persoonlijk. Mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 10,36 Duitse graden "heel gewoon" vinden en dus het boenen van de douche voor lief nemen.

Drinkwater van deze waterhardheid is in ieder geval niet risicovol voor de gezondheid*. Desalniettemin is het een fabeltje dat water van 10,36 dH zacht drinkwater is, zoals enkele waterbedrijven vertellen. Het leidt tenslotte tot een verkalkte badkamer.

*Er is nog wel verwarring over het verband tussen eczeem, en de hardheid van drinkwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden vooralsnog overigens geen ondubbelzinnige uitkomsten op.

Waterhardheid Dussen objectief meten

Je kunt kalkdeeltjes in kraanwater meten en vervolgens weergeven in een vastgestelde eenheid. Zoals de beschreven 10,36 Duitse graden in Dussen**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er zijn tabellen met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die correct, maar nu en dan kan een meting verouderd zijn.

Het staat vast dat uitsluitend met totaal kalkloos drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich begint te vormen vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid Dussen

Calculatie voor 10,36 dH, bij een doorsnee verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 10,36 dH x 180m3 = 33,19 kilogram kalk.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Dussen?

Zacht kraanwater wordt praktisch altijd als comfortabel ervaren. Theemakers zoals het bekende Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Zo nu en dan vormt zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Hoe kan dit?

Door de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een residu kan ontwikkelen. Dit bruine restant komt gewoonlijk voor in regio’s met hard drinkwater. Dit kan flink gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een belangrijkere reden om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Dussen is het derhalve uiterst nuttig om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van 10,36 naar 0 dH terug te brengen.