i

Waterhardheid Dussen

 • Zacht
  0
 • Tamelijk hard
  3
 • 10.36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het water in Dussen kenmerkt zich door een waterhardheid van 10,36 Duitse graden. Dit geldt als behoorlijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalkdeeltjes in elke m3 leidingwater. 10,36 dH x 17,8 gram x 180m3 = 33,19 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Dussen is een kleine woonplaats met 2.435 inwoners. Dussen bevindt zich in de zuidelijke provincie Noord-Brabant in de gemeente Werkendam.

Hardheid maat

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving behoorlijk hard water Dussen

Mensen kunnen hardheid van 10,36 Duitse graden misschien "OK" vinden. De ervaring van een gegeven hardheid is overduidelijk persoonlijk. Wat vindt u van het boenen van de kranen?.

Water met deze hardheid is in elk geval niet slecht voor mens of dier*. Maar het is ook onzin dat water van 10,36 dH zacht leidingwater is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt tenslotte kalk in uw apparaten.

*Er is wel verwarring over de correlatie van eczeem, en leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot op heden overigens geen ontegenzeggelijke conclusies op.

Waterhardheid Dussen objectief vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in water meten en dan weergeven in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 10,36 dH in Dussen**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde observatie. Er bestaan overzichten met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die metingen juist, maar zo nu en dan kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met totaal onthard water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) neerslaat startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de strikte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een vrij subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Dussen

Berekening voor 10,36 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 10,36 dH x 180m3 = 33,19 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder onmisbaar in Dussen?

Praktisch iedereen ervaart kalkvrij kraanwater als prettig en praktisch altijd smakelijk. Theeproducenten zoals het vermaarde Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Van tijd tot tijd vormt zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn theeglas en in mijn thee – Wat is dit?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een residu kan vormen. Dit bruine overblijfsel komt het meest voor in oorden met kalkrijk drinkwater. Dit kan beduidend gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Dussen is het derhalve uiterst zinvol om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de hardheid van 10,36 naar 0 dH terug te brengen.