i

Waterhardheid Echteld

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4,80 dH
  HOOGSTE: 4,90 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,80 dH. Zo hard is het water in Echteld. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke 1000 liter water is. 4,80 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,38 kilogram kalkaanslag.

Echteld telt 1.135 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Echteld bevindt zich in de gemeente Neder-Betuwe. Die bevindt zich in de oostelijke provincie Gelderland.

Hardheid normering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard water Echteld

Sommige mensen kunnen een waterhardheid van 4,80 dH misschien "aanvaardbaar" vinden. De betekenis van een vastgestelde waterhardheid is ontegensprekelijk persoonlijk. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de kranen?.

Leidingwater met deze waterhardheid is in ieder geval niet riskant voor de gezondheid*. Echter, het is onzin dat water van 4,80 dH zacht kraanwater is, zoals enkele waterbedrijven zeggen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag.

*Er is nog debat over de samenhang van eczeem, en hard drinkwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot dusver overigens geen heldere uitkomsten op.

Waterhardheid Echteld objectief vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in kraanwater vaststellen en dan aanduiden in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de beschreven 4,80 Duitse graden in Echteld**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er bestaan lijsten met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die metingen juist, maar soms kan een waarde zijn verouderd.

Feit is dat alleen met zacht kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich laat zien vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een behoorlijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Echteld

Berekening voor 4,80 dH, bij een gemiddeld jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,80 dH x 180m3 = 15,38 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder zinvol in Echteld?

Praktisch iedereen beleeft onthard kraanwater als behaaglijk en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het gekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Zo nu en dan vormt zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn kop en in mijn thee – Wat is dat?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een bezinksel kan formeren. Dit bruinkleurige residu komt het vaakst voor in gebieden met kalkrijk leidingwater. Dit kan flink teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Echteld is het zodoende zonder twijfel zinvol om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van het leidingwater van 4,80 naar 0 dH terug te brengen.