i

Waterhardheid Echteld

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4,80 dH
  HOOGSTE: 4,90 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,80 dH. Zo hard is het kraanwater in Echteld minimaal. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. Één dH betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke m3 water is. 4,80 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,38 kilogram kalkaanslag.

Desondanks kan het water op uw postcode behoorlijk verschillen. De maximale waterhardheid in Echteld is 4,90 Duitse graden. Dit noemen we tamelijk hard water.

Echteld is een kleine woonplaats met 1.135 inwonenden. Echteld maakt deel uit van de gemeente Neder-Betuwe. Deze hoort bij de oostelijke provincie Gelderland.

Waterhardheid normering

Kaart van place+Echteld+Neder-Betuwe

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Erik Mulder - Warnsveld
Bekijk alle recensies uit Gelderland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard leidingwater Echteld

De ervaring van een gegeven waterhardheid is overduidelijk subjectief. Sommige mensen kunnen zo een waterhardheid van 4,80 dH "aanvaardbaar" vinden en daarmee het schrobben van de tegels aanvaarden.

Drinkwater met deze hardheid is in elk geval geenszins riskant voor de gezondheid*. Evenwel is het onzin dat een waterhardheid van 4,80 dH zacht drinkwater is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen beweren. Het leidt per slot van rekening tot een verkalkte badkamer.

*Er is discussie over de context van eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot nog toe overigens geen duidelijke conclusies op.

Hardheid Echteld waardevrij meten

Je kunt kalkvormende deeltjes in leidingwater meten en dan uitdrukken in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 4,80 Duitse graden in Echteld**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er zijn tabellen met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die metingen accuraat, maar soms kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is een feit dat alleen met totaal kalkvrij kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich laat zien beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de exacte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een redelijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Echteld

Berekening voor 4,80 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,80 dH x 180m3 = 15,38 kilogram kalkaanslag.

Hoe essentieel is een waterontharder in Echteld?

Onthard leidingwater wordt over het algemeen als weldadig beoordeeld. Theefabrikanten zoals het overzeese Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de beste Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Zo nu en dan vormt zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn mok en in mijn thee – Wat is dat?

Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een restant kan formeren. Dit bruinkleurige restant komt in het algemeen voor in oorden met kalkrijk leidingwater. Dit kan beduidend gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Echteld is het derhalve zonder twijfel nuttig om een waterontharder te plaatsen om zo de waterhardheid van 4,80 naar 0 dH te verminderen.