i

Waterhardheid Eck en Wiel

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.90 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 11,50 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,90 Duitse graden. Zo hard is het kraanwater in Eck en Wiel minimaal. Dit is tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij elke graad neerkomt op 17,8 gram kalk per m3 kraanwater. 4,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,70 kilogram kalkvormende deeltjes.

Desondanks kan het kraanwater op uw postcode nogal afwijken. De maximale hardheid in Eck en Wiel is 11,50 dH. Dit noemen we behoorlijk hard water.

Eck en Wiel is een erg kleine woonplaats met 1.655 inwoners. Eck en Wiel hoort bij de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Buren.

Waterhardheid maatstaf

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard drinkwater Eck en Wiel

De ervaring van een bepaalde waterhardheid is erg subjectief. Sommige mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 4,90 dH "normaal" vinden en dus het boenen van de badkamer accepteren.

Water met deze hardheid is in elk geval geenszins slecht voor het lichaam*. Het is evenwel niet waar dat water van 4,90 Duitse graden zacht water is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen beweren. Het leidt per slot van rekening tot kalkafzetting.

*Er is nog debat over de correlatie van eczeem, en hard leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden tot nu toe overigens geen significante uitkomsten op.

Hardheid Eck en Wiel waardevrij meten

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in kraanwater testen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde grootheid. Zoals de genoemde 4,90 dH in Eck en Wiel**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde observatie. Er bestaan lijsten met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die metingen juist, maar zo nu en dan kan een getal niet meer actueel zijn.

Het is duidelijk dat alleen met geheel zacht water van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich vormt beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de strikte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een vrij persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Eck en Wiel

Berekening voor 4,90 dH, bij een middelmatig jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,90 dH x 180m3 = 15,70 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Eck en Wiel?

Praktisch iedereen beleeft kalkvrij drinkwater als weldadig en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het vermaarde Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de beste Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Af en toe vormt zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een restant kan formeren. Dit bruinkleurige restant komt veelal voor in oorden met kalkrijk drinkwater. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Eck en Wiel is het derhalve zonder twijfel zinvol om een waterontharder te plaatsen om op die manier de hardheid van 4,90 naar 0 dH te verminderen.