i

Waterhardheid Eck en Wiel

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.90 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 11,50 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,90 dH. Dat is de waterhardheid van het water in Eck en Wiel. Dit staat te boek als tamelijk hard water. 1 dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 4,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,70 kilogram kalkvormende deeltjes.

Eck en Wiel biedt plaats aan 1.655 inwonenden. Dit is een erg kleine woonplaats. Eck en Wiel is onderdeel van de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Buren.

Hardheid indicator

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard kraanwater Eck en Wiel

U kunt waterhardheid van 4,90 Duitse graden misschien "normaal" vinden. De waarneming van de vastgestelde waterhardheid is merkbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de douchewand?.

Leidingwater van deze waterhardheid is in elk geval geenszins een gevaar voor het lichaam*. Hoe dan ook is het een fabeltje dat een waterhardheid van 4,90 dH zacht kraanwater is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt tenslotte een verkalkte badkamer.

*Er is wel verwarring over de relatie tussen eczeem, en leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot nog toe overigens geen sterke uitkomsten op.

Hardheid Eck en Wiel objectief meten

Je kunt de mineralen in water meten en dan aanduiden in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 4,90 dH in Eck en Wiel**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke bepaling. Er bestaan reeksen met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die metingen juist, maar af en toe kan een getal niet meer actueel zijn.

Feit is dat alleen met geheel onthard drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich gaat afzetten al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de scherpe scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Eck en Wiel

Becijfering voor 4,90 dH, bij een veel voorkomend jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,90 dH x 180m3 = 15,70 kilogram kalkaanslag.

Hoe zinvol is een waterontharder in Eck en Wiel?

Kalkvrij water wordt over het algemeen als comfortabel ervaren. Theeproducenten zoals het gekende Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Soms vormt zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn beker en in mijn thee – Wat is dat?

Door de minimale bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige bezinksel komt het vaakst voor in streken met hard water. Dit kan aanzienlijk verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijkere stimulans om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Eck en Wiel is het dus absoluut nuttig om een waterontharder te installeren om op die manier de waterhardheid van 4,90 naar 0 Duitse hardheid graden terug te brengen.