i

Waterhardheid Edam

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 Duitse graden. Dat is de waterhardheid van het leidingwater in Edam. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. Één Duitse graad zorgt voor 17,8 gram kalk in elke m3 water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Edam is een zeer kleine woonplaats met 7.120 inwoners. Edam ligt in de gemeente Edam-Volendam. Deze hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland.

Hardheid kwalificering

Kaart van place+Edam+Edam-Volendam

"Review beoordeling: 9 uit 10"

Samantha - Assendelft
Bekijk alle recensies uit Noord-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard drinkwater Edam

Mensen kunnen hardheid van 6,00 dH wellicht "aanvaardbaar" vinden. De beleving van de gegeven hardheid is kennelijk subjectief. Wat vindt u van het schrobben van de glazen douchewand?.

Kraanwater met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins riskant voor de gezondheid*. Toch is het een fabeltje dat een waterhardheid van 6,00 dH zacht drinkwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag op de douchewand.

*Er is wel discussie over de context van eczeem, en hard kraanwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten voorlopig overigens geen onomwonden conclusies op.

Waterhardheid Edam objectief bepalen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in leidingwater meten en vervolgens aanduiden in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de beschreven 6,00 Duitse graden in Edam**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke vaststelling. Er zijn lijsten met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die correct, maar soms kan een meting verouderd zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met kalkvrij kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) neerslaat al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een behoorlijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Edam

Becijfering voor 6,00 dH, bij een middelmatig jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe essentieel is een waterontharder in Edam?

Praktisch iedereen ondervindt onthard drinkwater als prettig en over het algemeen smakelijk. Theeproducenten zoals het eeuwenoude Twinings raden zo zacht water aan voor de beste Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Zo nu en dan formeert zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn theeglas en in mijn thee – Wat is dat?

Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een restant kan ontwikkelen. Dit bruine restant komt praktisch altijd voor in plaatsen met hard water. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Edam is het dus zeker zinvol om een waterontharder te plaatsen om op die manier de hardheid van 6,00 naar 0 dH terug te brengen.