i

Waterhardheid Edam

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 dH. Zo hard is het leidingwater in Edam minimaal. Dit is tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij elke graad staat voor 17,8 gram kalkdeeltjes in elke kuub water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Desondanks kan het leidingwater op uw postcode aanzienlijk verschillen. De maximale hardheid in Edam is 10,36 dH. Dit is behoorlijk hard water.

Edam telt 7.120 inwoners. Dit is een zeer kleine woonplaats. Edam bevindt zich in de gemeente Edam-Volendam. Deze hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland.

Waterhardheid normering

Kaart van place+Edam+Edam-Volendam

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Reinhart Mulder - Assendelft
Bekijk alle recensies uit Noord-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard leidingwater Edam

De ervaring van een gegeven hardheid is klaarblijkelijk persoonlijk. Mensen kunnen zo een hardheid van 6,00 dH "geen probleem" vinden en dus het boenen van de glazen douchewand dulden.

Kraanwater van deze hardheid is in ieder geval geenszins nadelig voor mens of dier*. Nochtans is het niet waar dat water met een hardheid van 6,00 Duitse graden zacht water is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen beweren. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is wel discussie over de context van eczeem, en kraanwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten overigens geen ontegenzeggelijke conclusies op.

Waterhardheid Edam objectief bepalen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in water testen en dan aanduiden in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 6,00 Duitse graden in Edam**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er zijn reeksen met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die metingen correct, maar nu en dan kan een waarde verouderd zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met geheel kalkvrij leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich begint te vormen startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de exacte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een redelijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Edam

Berekening voor 6,00 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder zinvol in Edam?

Een ieder ervaart volledig kalkvrij leidingwater als behaaglijk en over het algemeen smakelijk. Theeproducenten zoals het Engelse Twinings raden zo zacht water aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Soms formeert zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn beker en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een bezinksel kan vormen. Dit bruinkleurige restant komt dikwijls voor in streken met kalkrijk drinkwater. Dit kan flink teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Edam is het dus in ieder geval zinnig om een waterontharder te installeren om op die manier de waterhardheid van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.