i

Waterhardheid Eemdijk

 • Zacht
  0
 • 5.90 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De waterhardheid van het kraanwater in Eemdijk is om en nabij de 5,90 dH. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag per 1000 liter drinkwater. 5,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 18,90 kilogram kalk.

Eemdijk is een kleine woonplaats met 860 inwoners. Eemdijk ligt in de gemeente Bunschoten. Die bevindt zich in de centrale provincie Utrecht.

Waterhardheid meter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard water Eemdijk

Sommige mensen kunnen waterhardheid van 5,90 Duitse graden "acceptabel" vinden. De waarneming van een bepaalde hardheid is overduidelijk persoonlijk. Wat vindt u van het ontkalken van de tegels in de badkamer?.

Kraanwater van deze waterhardheid is in ieder geval niet riskant voor het lichaam*. Nochtans is het een fabeltje dat water met een hardheid van 5,90 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele drinkwaterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt immers kalk in uw apparaten.

*Er is nog wel discussie over de samenhang van eczeem, en de hardheid van drinkwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden vooralsnog overigens geen onomstotelijke uitkomsten op.

Hardheid Eemdijk objectief vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in leidingwater bepalen en dan uitdrukken in een bepaalde grootheid. Zoals de eerder aangeduide 5,90 dH in Eemdijk**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er zijn tabellen met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die accuraat, maar soms kan een getal niet meer correct zijn.

Feit is dat uitsluitend met totaal onthard water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich laat zien vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een redelijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Eemdijk

Berekening voor 5,90 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 5,90 dH x 180m3 = 18,90 kilogram kalk.

Hoe nuttig is een waterontharder in Eemdijk?

Praktisch iedereen ervaart onthard leidingwater als comfortabel en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het Engelse Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de beste Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Van tijd tot tijd formeert zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een restant kan ontwikkelen. Dit bruine residu komt in het algemeen voor in plaatsen met kalkrijk kraanwater. Dit kan flink teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Eemdijk is het dus zonder twijfel zinvol om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van het drinkwater van 5,90 naar 0 dH te reduceren.