i

Waterhardheid Eemdijk

 • Zacht
  0
 • 5.90 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De waterhardheid van het water in Eemdijk ligt rond de 5,90 dH. Dit staat bekend als tamelijk hard water. Één Duitse graad wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke m3 water is. 5,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 18,90 kilogram kalkaanslag.

Eemdijk biedt plaats aan 860 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Eemdijk hoort bij de gemeente Bunschoten. Die hoort bij de centrale provincie Utrecht.

Waterhardheid graadmeter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard drinkwater Eemdijk

De ontvangst van een vastgestelde waterhardheid is ontegensprekelijk persoonlijk. Mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 5,90 dH "normaal" vinden en dus het ontkalken van de glazen douchewand dulden.

Leidingwater van deze hardheid is in elk geval geenszins een gevaar voor de gezondheid*. Dat daargelaten is het niet waar dat een waterhardheid van 5,90 dH zacht leidingwater is, zoals enkele kraanwaterbedrijven verkondigen. Het leidt tenslotte tot kalk in uw apparaten.

*Er is wel verwarring over de relatie tussen eczeem, en hard drinkwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot nu toe overigens geen heldere uitkomsten op.

Waterhardheid Eemdijk objectief meten

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in drinkwater meten en dan weergeven in een bepaalde grootheid. Zoals de genoemde 5,90 Duitse graden in Eemdijk**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er zijn lijsten met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die metingen juist, maar incidenteel kan een waarde niet meer correct zijn.

Het is duidelijk dat alleen met totaal onthard kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich toont al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een redelijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Eemdijk

Becijfering voor 5,90 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 5,90 dH x 180m3 = 18,90 kilogram kalkaanslag.

Hoe zinvol is een waterontharder in Eemdijk?

Zacht kraanwater wordt over het algemeen als behaaglijk ervaren. Theemakers zoals het Engelse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn kop en op mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een bezinksel kan formeren. Dit bruinkleurige restant komt in de regel voor in oorden met kalkrijk water. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Eemdijk is het derhalve in ieder geval nuttig om een waterontharder te installeren om vervolgens de waterhardheid van 5,90 naar 0 dH terug te brengen.