i

Waterhardheid Eemnes

 • Zacht
  0
 • 6.40 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale hardheid van het water in Eemnes bedraagt ongeveer 6,40 dH. Dit komt neer op tamelijk hard water. 1 dH waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke 1000 liter water is. 6,40 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,51 kilogram kalk.

Let wel, het kraanwater op uw postcode kan behoorlijk verschillen. De maximale hardheid in Eemnes is 0,00 dH. Dit is te kwalificeren als water.

Eemnes is een kleine woonplaats met 8.795 inwoners. Eemnes maakt deel uit van de gemeente Eemnes. Die hoort bij de centrale provincie Utrecht.

Waterhardheid maatstaf

Kaart van place+Eemnes+Eemnes

"Review beoordeling: 10 uit 10"

De jong - IJsselstein
Bekijk alle recensies uit Utrecht
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard kraanwater Eemnes

De ontvangst van een bepaalde waterhardheid is merkbaar persoonlijk. Men kan -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 6,40 Duitse graden "normaal" vinden en dus het (schoon)poetsen van de douchewand accepteren.

Leidingwater met deze hardheid is in ieder geval geenszins een gevaar voor het lichaam*. Toch is het een verzinsel dat water van 6,40 dH zacht leidingwater is, zoals sommige drinkwaterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt immers kalk in de badkamer.

*Er is wel debat over de relatie tussen eczeem, en hard drinkwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden overigens geen overduidelijke conclusies op.

Hardheid Eemnes objectief testen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in water vaststellen en vervolgens weergeven in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de beschreven 6,40 Duitse graden in Eemnes**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er bestaan overzichten met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die metingen accuraat, maar nu en dan kan een getal niet meer actueel zijn.

Het is duidelijk dat alleen met totaal zacht drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) neerslaat al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een vrij persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Eemnes

Berekening voor 6,40 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,40 dH x 180m3 = 20,51 kilogram kalk.

Is een waterontharder zinvol in Eemnes?

Iedereen beleeft onthard water als behaaglijk en doorgaans smakelijk. Theemakers zoals het bekende Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Soms ontwikkelt zich een olieachtig restant tegen de wand van mijn mok en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een overblijfsel kan formeren. Dit bruine residu komt over het algemeen voor in gebieden met kalkrijk leidingwater. Dit kan fors verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Eemnes is het derhalve uiterst zinvol om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van het drinkwater van 6,40 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.