i

Waterhardheid Eemnes

 • Zacht
  0
 • 6.40 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,40 dH. Zo hard is het water in Eemnes. Dit geldt als tamelijk hard water. 1 dH waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 6,40 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,51 kilogram kalk.

Eemnes telt 8.795 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Eemnes bevindt zich in de gemeente Eemnes. Die bevindt zich in de centrale provincie Utrecht.

Hardheid kwalificering

Kaart van place+Eemnes+Eemnes

"Review beoordeling: 9 uit 10"

Kees - Baarn
Bekijk alle recensies uit Utrecht
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard kraanwater Eemnes

U kunt een waterhardheid van 6,40 dH "heel gewoon" vinden. De beleving van de bepaalde hardheid is merkbaar subjectief. Wat vindt u van het ontkalken van de douche?.

Kraanwater met deze waterhardheid is in elk geval niet een gevaar voor het lichaam*. Toch is het een verzinsel dat water met een hardheid van 6,40 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt immers kalkaanslag.

*Er is debat over het verband tussen eczeem, en drinkwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden tot nu toe overigens geen ontegenzeggelijke conclusies op.

Waterhardheid Eemnes objectief meten

Je kunt de mineralen in water testen en vervolgens aanduiden in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 6,40 dH in Eemnes**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er bestaan overzichten met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die metingen juist, maar nu en dan kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is duidelijk dat alleen met volledig zacht drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich vormt startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de exacte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een behoorlijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid Eemnes

Berekening voor 6,40 dH, bij een modaal jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,40 dH x 180m3 = 20,51 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder nodig in Eemnes?

Iedereen ondervindt volledig kalkvrij kraanwater als behaaglijk en over het algemeen smakelijk. Theemakers zoals het bekende Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de beste Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Soms vormt zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn kopje en in mijn thee – Hoe kan dat?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een bezinksel kan vormen. Dit bruine restant komt meestal voor in gebieden met kalkrijk leidingwater. Dit kan flink gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Eemnes is het zodoende zeker zinvol om een waterontharder te installeren om op die manier de hardheid van het water van 6,40 naar 0 dH te reduceren.