i

Waterhardheid Eethen

 • Zacht
  0
 • Tamelijk hard
  3
 • 10.36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

10,36 dH. Dat is de waterhardheid van het kraanwater in Eethen. Dit staat bekend als behoorlijk hard water. Één dH waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere 1000 liter water is. 10,36 dH x 17,8 gram x 180m3 = 33,19 kilogram kalkdeeltjes.

Eethen is een kleine woonplaats met 790 inwonenden. Eethen bevindt zich in de gemeente Aalburg. Deze hoort bij de zuidelijke provincie Noord-Brabant.

Hardheid graadmeter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming behoorlijk hard water Eethen

Men kan een hardheid van 10,36 Duitse graden misschien "normaal" vinden. De ontvangst van een bepaalde waterhardheid is onbetwistbaar subjectief. Wat vindt u van het boenen van de kranen?.

Water met deze hardheid is in ieder geval niet nadelig voor de gezondheid*. Desalniettemin is het niet waar dat een waterhardheid van 10,36 Duitse graden zacht water is, zoals enkele kraanwaterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt immers een verkalkte badkamer.

*Er is nog verwarring over de context van eczeem, en drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot nu toe overigens geen sterke uitkomsten op.

Hardheid Eethen waardevrij bepalen

Je kunt de mineralen in leidingwater meten en vervolgens weergeven in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de beschreven 10,36 dH in Eethen**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er zijn tabellen met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die metingen juist, maar af en toe kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Het staat vast dat uitsluitend met kalkvrij kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) neerslaat al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een nogal persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Eethen

Becijfering voor 10,36 dH, bij een modaal jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 10,36 dH x 180m3 = 33,19 kilogram kalkaanslag.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Eethen?

Kalkvrij kraanwater wordt over het algemeen als behaaglijk beoordeeld. Theemakers zoals het Engelse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Soms formeert zich een vet-achtig restant aan de zijkant van mijn kop en in mijn thee – Wat is dat?

Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een residu kan ontwikkelen. Dit bruine overblijfsel komt in het algemeen voor in regio’s met hard water. Dit kan beduidend verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Eethen is het zodoende zonder twijfel nuttig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de hardheid van 10,36 naar 0 dH terug te brengen.