i

Waterhardheid Egmond aan den Hoef

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De hardheid van het drinkwater in Egmond aan den Hoef ligt in de buurt van de 6,00 dH. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. Één Duitse graad is goed voor 17,8 gram kalk-vormende deeltjes per 1000 liter water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Egmond aan den Hoef is een kleine woonplaats met 3.855 inwonenden. Egmond aan den Hoef hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Bergen (NH.).

Hardheid graadmeter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard kraanwater Egmond aan den Hoef

De waarneming van een bepaalde waterhardheid is overduidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Iemand kan -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 6,00 Duitse graden "geen probleem" vinden en het (schoon)poetsen van de douchekranen voor lief nemen.

Drinkwater met deze waterhardheid is in ieder geval niet slecht voor de gezondheid*. Het is evenwel niet waar dat water met een hardheid van 6,00 dH zacht water is, zoals enkele watermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt immers kalkaanslag in de badkamer.

*Er is wel debat over de correlatie van eczeem, en leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten voorlopig overigens geen onomwonden uitkomsten op.

Waterhardheid Egmond aan den Hoef objectief vaststellen

Je kunt de mineralen in drinkwater testen en dan weergeven in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 6,00 dH in Egmond aan den Hoef**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er zijn lijsten met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die metingen juist, maar af en toe kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Feit is dat alleen met kalkloos kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich vormt vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een redelijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Egmond aan den Hoef

Berekening voor 6,00 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe zinvol is een waterontharder in Egmond aan den Hoef?

Iedereen ondervindt onthard leidingwater als comfortabel en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het Britse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de ultieme Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Van tijd tot tijd formeert zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn kop en in mijn thee – Wat is dit?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een residu kan formeren. Dit bruinkleurige overblijfsel komt doorgaans voor in streken met kalkrijk drinkwater. Dit kan flink verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijkere aanmoediging om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Egmond aan den Hoef is het dus zonder twijfel zinnig om een waterontharder te installeren en zo de waterhardheid van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden terug te dringen.