i

Waterhardheid Egmond aan den Hoef

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 dH. Zo hard is het kraanwater in Egmond aan den Hoef minimaal. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. 1 dH wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke m3 water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Maar het kraanwater op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De hoogste hardheid in Egmond aan den Hoef is 10,36 Duitse graden. Dit geldt als behoorlijk hard water.

Egmond aan den Hoef telt 3.855 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Egmond aan den Hoef ligt in de gemeente Bergen (NH.). Die bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland.

Waterhardheid kwalificering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard water Egmond aan den Hoef

De perceptie van een vastgestelde waterhardheid is ontegensprekelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Sommige mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 6,00 dH "geen probleem" vinden en dus het schrobben van de badkamer accepteren.

Water met deze waterhardheid is in elk geval geenszins slecht voor de gezondheid*. Desondanks is het een fabeltje dat water met een hardheid van 6,00 dH zacht leidingwater is, zoals sommige waterbedrijven vertellen. Het leidt immers tot een verkalkte badkamer.

*Er is nog wel verwarring over het verband tussen eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot nu toe overigens geen overduidelijke uitkomsten op.

Hardheid Egmond aan den Hoef waardevrij vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in water meten en vervolgens aanduiden in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 6,00 Duitse graden in Egmond aan den Hoef**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er zijn reeksen met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die metingen accuraat, maar af en toe kan een getal niet meer actueel zijn.

Het staat vast dat alleen met totaal kalkloos water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich laat zien startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de exacte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Egmond aan den Hoef

Rekensom voor 6,00 dH, bij een veel voorkomend verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Is een waterontharder essentieel in Egmond aan den Hoef?

Kalkvrij leidingwater wordt doorgaans als weldadig ervaren. Theeproducenten zoals het bekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Af en toe formeert zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn mok en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan formeren. Dit bruine overblijfsel komt meestal voor in regio’s met kalkrijk kraanwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijkere motivering om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Egmond aan den Hoef is het derhalve uiterst zinvol om een waterontharder te installeren en op die manier de waterhardheid van 6,00 naar 0 Duitse graden te verminderen.