i

Waterhardheid Egmond aan Zee

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het leidingwater in Egmond aan Zee kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van 6,00 Duitse graden. Dit staat te boek als tamelijk hard water. 1 dH waterhardheid wil zeggen 17,8 gram kalkaanslag in elke kuub water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Maar het drinkwater op uw postcode kan aanzienlijk verschillen. De maximale hardheid in Egmond aan Zee is 10,36 Duitse graden. Dit geldt als behoorlijk hard water.

Egmond aan Zee biedt plaats aan 4.800 inwonenden. Het is een erg kleine woonplaats. Egmond aan Zee bevindt zich in de gemeente Bergen (NH.). Deze hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland.

Hardheid normering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard leidingwater Egmond aan Zee

Sommige mensen kunnen hardheid van 6,00 dH "normaal" vinden. De indruk van een bepaalde hardheid is klaarblijkelijk subjectief. Wat vindt u van het ontkalken van de tegels in de badkamer?.

Kraanwater met deze hardheid is in ieder geval geenszins slecht voor de gezondheid*. Het is echter ook onzin dat water van 6,00 Duitse graden zacht water is, zoals enkele drinkwaterbedrijven zeggen. Het leidt immers tot kalkaanslag.

*Er is debat over het verband tussen eczeem, en drinkwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden voorlopig overigens geen ontegensprekelijke conclusies op.

Waterhardheid Egmond aan Zee waardevrij duiden

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in kraanwater testen en vervolgens weergeven in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 6,00 Duitse graden in Egmond aan Zee**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde observatie. Er zijn reeksen met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die metingen accuraat, maar nu en dan kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met totaal kalkvrij kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich gaat afzetten startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een nogal subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Egmond aan Zee

Becijfering voor 6,00 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder nuttig in Egmond aan Zee?

Praktisch iedereen ervaart volledig kalkvrij drinkwater als weldadig en praktisch altijd smakelijk. Theeproducenten zoals het eeuwenoude Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Van tijd tot tijd formeert zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn kop en in mijn thee – Wat is dat?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een residu kan ontwikkelen. Dit bruine bezinksel komt in het algemeen voor in gebieden met kalkrijk kraanwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Egmond aan Zee is het dus absoluut zinvol om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van 6,00 naar 0 dH te reduceren.