i

Waterhardheid Egmond aan Zee

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 dH. Dat is de hardheid van het water in Egmond aan Zee. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalkdeeltjes per 1000 liter kraanwater. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Egmond aan Zee telt 4.800 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Egmond aan Zee hoort bij de gemeente Bergen (NH.). Die hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland.

Hardheid normering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard kraanwater Egmond aan Zee

U kunt hardheid van 6,00 dH misschien "acceptabel" vinden. De beleving van de bepaalde hardheid is klaarblijkelijk subjectief. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de glazen douchewand?.

Leidingwater met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins nadelig voor het lichaam*. Het is evenwel niet waar dat water van 6,00 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele leidingwaterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalk in de badkamer.

*Er is nog wel discussie over de samenhang van eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden tot nog toe overigens geen sterke conclusies op.

Hardheid Egmond aan Zee waardevrij testen

Je kunt kalkvormende deeltjes in drinkwater bepalen en dan weergeven in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de geconcludeerde 6,00 dH in Egmond aan Zee**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er zijn lijsten met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die correct, maar af en toe kan een meting niet meer actueel zijn.

Feit is dat alleen met geheel zacht kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich vormt beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een behoorlijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Egmond aan Zee

Berekening voor 6,00 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Egmond aan Zee?

Zacht drinkwater wordt praktisch altijd als comfortabel beoordeeld. Theeproducenten zoals het overzeese Twinings bevelen zo zacht water aan voor de lekkerste Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Af en toe vormt zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn kopje en in mijn thee – Hoe kan dat?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën loslaat, wat soms een restant kan formeren. Dit bruinkleurige restant komt praktisch altijd voor in plaatsen met hard leidingwater. Dit kan fors gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijkere afweging om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Egmond aan Zee is het dus zeker zinnig om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de hardheid van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.