i

Waterhardheid Eindhoven

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 5,66 dH
  HOOGSTE: 6,22 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

5,66 dH. Dat is de minimale waterhardheid van het water in Eindhoven. Dit geldt als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag in elke 1000 liter kraanwater. 5,66 dH x 17,8 gram x 180m3 = 18,13 kilogram kalk.

Desondanks kan het kraanwater op uw postcode aanzienlijk verschillen. De grootste hardheid in Eindhoven is 6,22 Duitse graden. Dit geldt als tamelijk hard water.

Eindhoven telt 218.435 inwonenden. Dit hoort bij de top-50 steden in Nederland en is daarmee een tamelijk uitgestrekte woonplaats. Eindhoven is onderdeel van de gemeente Eindhoven. Deze hoort bij de zuidelijke provincie Noord-Brabant.

Waterhardheid maat

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard drinkwater Eindhoven

De betekenis van een gegeven waterhardheid is zeer onderhevig aan persoonlijke waarneming. U kunt bijvoorbeeld een hardheid van 5,66 Duitse graden "heel gewoon" vinden en daarmee het schrobben van de douchekranen accepteren.

Kraanwater met deze hardheid is in elk geval geenszins risicovol voor het lichaam*. Het is evenwel een verzinsel dat water met een hardheid van 5,66 dH zacht water is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen zeggen. Het leidt immers tot kalkafzetting.

*Er is nog wel verwarring over het verband tussen eczeem, en kraanwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot dusver overigens geen ontegensprekelijke conclusies op.

Waterhardheid Eindhoven objectief vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in kraanwater vaststellen en dan weergeven in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 5,66 Duitse graden in Eindhoven**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke bepaling. Er zijn reeksen met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die metingen juist, maar nu en dan kan een getal niet meer actueel zijn.

Feit is dat uitsluitend met volledig zacht drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich gaat afzetten al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een behoorlijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Eindhoven

Berekening voor 5,66 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 5,66 dH x 180m3 = 18,13 kilogram kalkaanslag.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Eindhoven?

Onthard drinkwater wordt doorgaans als weldadig beoordeeld. Theeproducenten zoals het overzeese Twinings bevelen zo zacht water aan voor de lekkerste Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Af en toe formeert zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn kopje en in mijn thee – Wat is dit?

Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een overblijfsel kan vormen. Dit bruinkleurige residu komt praktisch altijd voor in gebieden met hard leidingwater. Dit kan aanmerkelijk teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Eindhoven is het zodoende beslist zinvol om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de waterhardheid van 5,66 naar 0 dH te verminderen.