i

Waterhardheid Eindhoven

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 5,66 dH
  HOOGSTE: 6,22 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale hardheid van het drinkwater in Eindhoven ligt in de buurt van de 5,66 dH. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één dH waterhardheid zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag in elke 1000 liter water. 5,66 dH x 17,8 gram x 180m3 = 18,13 kilogram kalkvormende deeltjes.

Desondanks kan het drinkwater op uw postcode behoorlijk verschillen. De meest ongunstige waterhardheid in Eindhoven is 6,22 Duitse graden. Dit komt neer op tamelijk hard water.

Eindhoven telt 218.435 inwoners. Het maakt deel uit van de top 50 plaatsen van Nederland en is daarmee een nogal grootschalige woonplaats. Eindhoven ligt in de zuidelijke provincie Noord-Brabant in de gemeente Eindhoven.

Hardheid maatstaf

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard kraanwater Eindhoven

De beleving van een vastgestelde hardheid is nogal persoonlijk. Iemand kan -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 5,66 dH "prima" vinden en daarmee het (schoon)poetsen van de tegels aanvaarden.

Leidingwater van deze hardheid is in ieder geval niet een gevaar voor mens of dier*. Het is evenwel een verzinsel dat een waterhardheid van 5,66 dH zacht leidingwater is, zoals sommige watermaatschappijen zeggen. Het leidt tenslotte tot een verkalkte badkamer.

*Er is verwarring over de correlatie van eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten tot dusver overigens geen significante uitkomsten op.

Waterhardheid Eindhoven objectief meten

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in leidingwater meten en dan aanduiden in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de genoemde 5,66 Duitse graden in Eindhoven**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er zijn lijsten met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die correct, maar incidenteel kan een waarde niet meer actueel zijn.

Feit is dat uitsluitend met volledig onthard drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich begint te vormen startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Eindhoven

Rekensom voor 5,66 dH, bij een doorsnee verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 5,66 dH x 180m3 = 18,13 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder nodig in Eindhoven?

Een ieder ondervindt volledig kalkvrij kraanwater als weldadig en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het bekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een bezinksel kan vormen. Dit bruine overblijfsel komt doorgaans voor in oorden met hard kraanwater. Dit kan aanmerkelijk teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Eindhoven is het dus absoluut zinnig om een waterontharder te installeren en op die manier de waterhardheid van 5,66 naar 0 Duitse graden terug te dringen.