i

Waterhardheid Ellemeet

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6,38 dH
  HOOGSTE: 7,84 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,38 Duitse graden. Zo hard is het leidingwater in Ellemeet. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij iedere graad staat voor 17,8 gram kalk per m3 kraanwater. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkvormende deeltjes.

Ellemeet biedt plaats aan 340 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Ellemeet bevindt zich in de gemeente Schouwen-Duiveland. Die hoort bij de zuidelijke provincie Zeeland.

Hardheid kwalificering

Kaart van place+Ellemeet+Schouwen-Duiveland

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Bert Romberg - Burgh-Haamstede
Bekijk alle recensies uit Zeeland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard drinkwater Ellemeet

De beleving van een gegeven waterhardheid is duidelijk persoonlijk. Men kan bijvoorbeeld een hardheid van 6,38 dH "prima" vinden en daarmee het ontkalken van de douchekranen dulden.

Water van deze waterhardheid is in ieder geval niet nadelig voor mens of dier*. Toch is het een fabeltje dat water met een hardheid van 6,38 Duitse graden zacht water is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen verkondigen. Het leidt per slot van rekening tot kalkafzetting.

*Er is nog debat over de correlatie van eczeem, en hard leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten voorlopig overigens geen ontegenzeggelijke conclusies op.

Hardheid Ellemeet waardevrij bepalen

Je kunt de mineralen in kraanwater bepalen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde eenheid. Zoals de genoemde 6,38 Duitse graden in Ellemeet**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er bestaan tabellen met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die correct, maar soms kan een waarde niet meer correct zijn.

Feit is dat alleen met totaal kalkvrij water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich laat zien startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een redelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Ellemeet

Becijfering voor 6,38 dH, bij een veel voorkomend jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder nodig in Ellemeet?

Een ieder ervaart zacht water als comfortabel en over het algemeen smakelijk. Theefabrikanten zoals het overzeese Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de beste Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Zo nu en dan formeert zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn kop en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën afscheidt, wat soms een restant kan vormen. Dit bruine overblijfsel komt veelal voor in plaatsen met hard water. Dit kan flink teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Ellemeet is het zodoende in ieder geval nuttig om een waterontharder te installeren om vervolgens de hardheid van 6,38 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.