i

Waterhardheid Ellemeet

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6,38 dH
  HOOGSTE: 7,84 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,38 Duitse graden. Zo hard is het leidingwater in Ellemeet minimaal. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. 1 dH staat voor 17,8 gram kalk in elke 1000 liter water. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Desondanks kan het water op uw postcode aanzienlijk verschillen. De meest ongunstige waterhardheid in Ellemeet is 7,84 Duitse graden. Dit komt neer op tamelijk hard water.

Ellemeet is een kleine woonplaats met 340 inwoners. Ellemeet is onderdeel van de gemeente Schouwen-Duiveland. Die hoort bij de zuidelijke provincie Zeeland.

Waterhardheid maatstaf

Kaart van place+Ellemeet+Schouwen-Duiveland

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Stouten - Oosterland
Bekijk alle recensies uit Zeeland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard kraanwater Ellemeet

U kunt waterhardheid van 6,38 Duitse graden wellicht "geen probleem" vinden. De indruk van een vastgestelde waterhardheid is nogal persoonlijk. Wat vindt u van het schoonmaken van de glazen douchewand?.

Kraanwater met deze waterhardheid is in elk geval niet schadelijk voor de gezondheid*. Nochtans is het een fabeltje dat water van 6,38 dH zacht leidingwater is, zoals sommige watermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog wel debat over het verband tussen eczeem, en leidingwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden overigens geen ondubbelzinnige conclusies op.

Hardheid Ellemeet waardevrij vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in kraanwater meten en vervolgens weergeven in een vastgestelde eenheid. Zoals de beschreven 6,38 dH in Ellemeet**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke uitspraak. Er bestaan lijsten met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die correct, maar soms kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is duidelijk dat alleen met volledig kalkloos kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich vormt beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de strikte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een redelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Ellemeet

Berekening voor 6,38 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Ellemeet?

Iedereen ondervindt volledig onthard leidingwater als comfortabel en over het algemeen smakelijk. Theeproducenten zoals het overzeese Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Af en toe vormt zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een residu kan ontwikkelen. Dit bruine bezinksel komt het vaakst voor in regio’s met hard drinkwater. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Ellemeet is het derhalve beslist nuttig om een waterontharder te installeren om vervolgens de hardheid van het leidingwater van 6,38 naar 0 dH te reduceren.