i

Waterhardheid Elst Ut

 • Zacht
  0
 • 6.60 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,60 dH. Zo hard is het water in Elst Ut. Dit is tamelijk hard water. Één Duitse graad komt overeen met 17,8 gram kalk-vormende deeltjes in elke m3 water. 6,60 dH x 17,8 gram x 180m3 = 21,15 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Elst Ut is een kleine woonplaats met 4.440 inwonenden. Elst Ut bevindt zich in de gemeente Rhenen. Deze hoort bij de centrale provincie Utrecht.

Waterhardheid graadmeter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard leidingwater Elst Ut

De gewaarwording van een gegeven waterhardheid is duidelijk subjectief. Men kan zo een hardheid van 6,60 Duitse graden "normaal" vinden en daarmee het schoonmaken van de badkamer dulden.

Kraanwater van deze waterhardheid is in elk geval niet riskant voor de gezondheid*. Toch is het onzin dat water met een hardheid van 6,60 dH zacht kraanwater is, zoals sommige waterbedrijven verkondigen. Het leidt immers tot kalkaanslag.

*Er is wel debat over de samenhang van eczeem, en hard leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot nu toe overigens geen heldere conclusies op.

Hardheid Elst Ut waardevrij duiden

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in water meten en vervolgens aanduiden in een bepaalde meeteenheid. Zoals de genoemde 6,60 dH in Elst Ut**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er bestaan tabellen met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die metingen juist, maar nu en dan kan een getal zijn verouderd.

Het is duidelijk dat alleen met geheel onthard leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich gaat afzetten startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een nogal subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Elst Ut

Berekening voor 6,60 dH, bij een veel voorkomend jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,60 dH x 180m3 = 21,15 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe nuttig is een waterontharder in Elst Ut?

Iedereen ervaart volledig kalkvrij leidingwater als prettig en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het bekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Soms ontwikkelt zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe kan dit?

Door de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een residu kan formeren. Dit bruinkleurige restant komt gewoonlijk voor in gebieden met hard water. Dit kan fors gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Elst Ut is het derhalve uiterst zinnig om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de hardheid van het drinkwater van 6,60 naar 0 dH terug te dringen.