i

Waterhardheid Enkhuizen

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het kraanwater in Enkhuizen heeft een minimale waterhardheid van ongeveer 6,00 dH. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalkdeeltjes per kuub drinkwater. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Toch kan het leidingwater op uw postcode aanzienlijk verschillen. De maximale waterhardheid in Enkhuizen is 10,36 dH. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water.

Enkhuizen is een redelijk kleine woonplaats met 18.310 inwonenden. Enkhuizen maakt deel uit van de gemeente Enkhuizen. Deze bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland.

Hardheid indicator

Kaart van place+Enkhuizen+Enkhuizen

"Review beoordeling: 10 uit 10"

cees - Opperdoes
Bekijk alle recensies uit Noord-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard drinkwater Enkhuizen

De gewaarwording van een vastgestelde waterhardheid is nogal onderhevig aan persoonlijke waarneming. Sommige mensen kunnen zo een waterhardheid van 6,00 dH "prima" vinden en het schoonmaken van de badkamer dulden.

Leidingwater van deze hardheid is in elk geval niet een gevaar voor mens of dier*. Aan de andere kant is het een fabeltje dat water van 6,00 dH zacht leidingwater is, zoals enkele watermaatschappijen vertellen. Het leidt per slot van rekening tot kalk in uw apparaten.

*Er is wel discussie over de context van eczeem, en drinkwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten tot nog toe overigens geen heldere conclusies op.

Waterhardheid Enkhuizen objectief testen

Je kunt calcium en magnesium in water vaststellen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 6,00 dH in Enkhuizen**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke observatie. Er zijn lijsten met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die juist, maar incidenteel kan een getal verouderd zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met volledig zacht drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) neerslaat beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een behoorlijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Enkhuizen

Becijfering voor 6,00 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder zinvol in Enkhuizen?

Een ieder ervaart volledig kalkvrij water als comfortabel en doorgaans smakelijk. Theemakers zoals het eeuwenoude Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de beste Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Zo nu en dan formeert zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn kopje en op mijn thee – Wat is dat?

Door de minimale bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een residu kan ontwikkelen. Dit bruine overblijfsel komt in de regel voor in oorden met hard water. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Enkhuizen is het daarom in ieder geval zinvol om een waterontharder te installeren om zo de hardheid van het water van 6,00 naar 0 dH terug te brengen.