i

Waterhardheid Enkhuizen

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 10,36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,00 Duitse graden. Zo hard is het water in Enkhuizen. Dit komt neer op tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij elke graad staat voor 17,8 gram kalkdeeltjes in elke m3 kraanwater. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Enkhuizen is een naar verhouding kleine woonplaats met 18.310 inwonenden. Enkhuizen hoort bij de gemeente Enkhuizen. Die bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland.

Waterhardheid graadmeter

Kaart van place+Enkhuizen+Enkhuizen

"Review beoordeling: 7 uit 10"

Coen - Aalsmeerderbrug
Bekijk alle recensies uit Noord-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard leidingwater Enkhuizen

Iemand kan hardheid van 6,00 Duitse graden "geen probleem" vinden. De gewaarwording van de bepaalde waterhardheid is nogal onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de douche?.

Leidingwater van deze waterhardheid is in elk geval geenszins riskant voor het lichaam*. Echter, het is onzin dat een waterhardheid van 6,00 dH zacht kraanwater is, zoals enkele kraanwaterbedrijven beweren. Het veroorzaakt immers kalkaanslag op de douchewand.

*Er is wel discussie over het verband tussen eczeem, en hard kraanwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden tot nog toe overigens geen sterke conclusies op.

Waterhardheid Enkhuizen objectief testen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in water meten en dan weergeven in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de genoemde 6,00 dH in Enkhuizen**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er zijn overzichten met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die correct, maar soms kan een meting niet meer actueel zijn.

Feit is dat alleen met onthard water van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich begint te vormen startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de strikte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een behoorlijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid Enkhuizen

Becijfering voor 6,00 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Hoe essentieel is een waterontharder in Enkhuizen?

Praktisch iedereen ondervindt volledig kalkvrij leidingwater als behaaglijk en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het vermaarde Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de beste Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Van tijd tot tijd formeert zich een olieachtig restant tegen de wand van mijn mok en op mijn thee – Wat is dit?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een restant kan vormen. Dit bruinkleurige residu komt veelal voor in regio’s met kalkrijk leidingwater. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Enkhuizen is het daarom zonder twijfel zinnig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de hardheid van het drinkwater van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.