i

Waterhardheid Enschede

 • Zacht
  0
 • Tamelijk hard
  3
 • 8.50 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De waterhardheid van het water in Enschede is ongeveer 8,50 dH. Dit staat te boek als behoorlijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalkaanslag in elke m3 leidingwater. 8,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 27,23 kilogram kalkaanslag.

Enschede telt 158.625 inwoners. Het is onderdeel van de top-vijftig plaatsen in Nederland en is daarmee een nogal omvangrijke woonplaats. Enschede hoort bij de gemeente Enschede. Die bevindt zich in de oostelijke provincie Overijssel.

Hardheid kwalificering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming behoorlijk hard water Enschede

De ervaring van een bepaalde hardheid is overduidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Sommige mensen kunnen zo een hardheid van 8,50 dH "heel gewoon" vinden en dus het (schoon)poetsen van de douche accepteren.

Water van deze hardheid is in ieder geval niet riskant voor de gezondheid*. Nochtans is het onzin dat water van 8,50 dH zacht drinkwater is, zoals sommige waterbedrijven beweren. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag op de douchewand.

*Er is discussie over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten vooralsnog overigens geen sterke uitkomsten op.

Hardheid Enschede objectief vaststellen

Je kunt kalkdeeltjes in drinkwater meten en dan uitdrukken in een bepaalde eenheid. Zoals de beschreven 8,50 dH in Enschede**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde observatie. Er zijn tabellen met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die juist, maar soms kan een getal niet meer actueel zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met volledig kalkloos drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich toont startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een tamelijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Enschede

Berekening voor 8,50 dH, bij een veel voorkomend verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 8,50 dH x 180m3 = 27,23 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder essentieel in Enschede?

Zacht leidingwater wordt praktisch altijd als behaaglijk ervaren. Theemakers zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de ultieme Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Af en toe formeert zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige restant komt normaal gesproken voor in oorden met kalkrijk kraanwater. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een belangrijkere overweging om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Enschede is het derhalve uiterst zinnig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de hardheid van het leidingwater van 8,50 naar 0 dH terug te brengen.