i

Waterhardheid Enschede

 • Zacht
  0
 • Tamelijk hard
  3
 • 8.50 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

8,50 dH. Dat is de minimale hardheid van het kraanwater in Enschede. Dit betekent dat uw water behoorlijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag per 1000 liter water. 8,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 27,23 kilogram kalk.

Toch kan het leidingwater op uw postcode aanzienlijk afwijken. De maximale waterhardheid in Enschede is 0,00 Duitse graden. Dit staat te boek als water.

Enschede biedt plaats aan 158.625 inwoners. Dit hoort bij de top-vijftig plaatsen van Nederland en is daarmee een nogal omvangrijke woonplaats. Enschede maakt deel uit van de gemeente Enschede. Die hoort bij de oostelijke provincie Overijssel.

Waterhardheid normering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving behoorlijk hard drinkwater Enschede

De gewaarwording van een vastgestelde waterhardheid is onbetwistbaar subjectief. U kunt -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 8,50 Duitse graden "geen probleem" vinden en het schoonmaken van de kranen accepteren.

Water van deze hardheid is in elk geval niet een gevaar voor de gezondheid*. Nochtans is het niet waar dat water met een hardheid van 8,50 dH zacht leidingwater is, zoals enkele watermaatschappijen zeggen. Het leidt tenslotte tot kalkafzetting.

*Er is nog discussie over het verband tussen eczeem, en kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten overigens geen sterke conclusies op.

Waterhardheid Enschede objectief vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in drinkwater vaststellen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde eenheid. Zoals de eerder aangeduide 8,50 dH in Enschede**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er zijn lijsten met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die metingen juist, maar soms kan een waarde verouderd zijn.

Het is duidelijk dat alleen met geheel kalkvrij kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich begint te vormen vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid Enschede

Becijfering voor 8,50 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 8,50 dH x 180m3 = 27,23 kilogram kalk.

Hoe nuttig is een waterontharder in Enschede?

Een ieder ervaart zacht water als behaaglijk en over het algemeen smakelijk. Theeproducenten zoals het bekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Soms formeert zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn beker en op mijn thee – Hoe kan dit?

Door de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een restant kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige restant komt normaliter voor in gebieden met kalkrijk water. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Enschede is het daarom beslist nuttig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de hardheid van 8,50 naar 0 Duitse graden te verminderen.