i

Waterhardheid Enspijk

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 7.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,20 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

7,00 dH. Dat is de hardheid van het kraanwater in Enspijk. Dit staat te boek als tamelijk hard water. Één dH waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke 1000 liter water is. 7,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 22,43 kilogram kalk.

Enspijk is een kleine woonplaats met 555 inwoners. Enspijk maakt deel uit van de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Geldermalsen.

Waterhardheid normering

Kaart van place+Enspijk+Geldermalsen

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Mike van der Toolen - Meteren
Bekijk alle recensies uit Gelderland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard leidingwater Enspijk

Men kan hardheid van 7,00 dH misschien "prima" vinden. De gewaarwording van een vastgestelde hardheid is duidelijk persoonlijk. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de douchekranen?.

Drinkwater van deze waterhardheid is in elk geval niet schadelijk voor de gezondheid*. Aan de andere kant is het een verzinsel dat een waterhardheid van 7,00 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog wel verwarring over het verband tussen eczeem, en de hardheid van drinkwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden overigens geen duidelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Enspijk waardevrij bepalen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in leidingwater testen en dan uitdrukken in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de beschreven 7,00 Duitse graden in Enspijk**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er bestaan lijsten met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die metingen accuraat, maar nu en dan kan een meting niet meer actueel zijn.

Het staat vast dat alleen met geheel kalkvrij drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich manifesteert startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de scherpe grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een redelijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Enspijk

Rekensom voor 7,00 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,00 dH x 180m3 = 22,43 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder nodig in Enspijk?

Zacht drinkwater wordt doorgaans als behaaglijk ervaren. Theefabrikanten zoals het vermaarde Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Zo nu en dan vormt zich een vet-achtig restant aan de zijkant van mijn beker en in mijn thee – Hoe kan dit?

Door de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruine overblijfsel komt praktisch altijd voor in regio’s met kalkrijk leidingwater. Dit kan flink teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Enspijk is het dus zonder twijfel nuttig om een waterontharder te installeren en zo de waterhardheid van 7,00 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.