i

Waterhardheid Enspijk

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 7.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,20 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

7,00 dH. Zo hard is het drinkwater in Enspijk minimaal. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. 1 dH wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 7,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 22,43 kilogram kalkvormende deeltjes.

Desondanks kan het leidingwater op uw postcode nogal verschillen. De meest ongunstige waterhardheid in Enspijk is 9,20 dH. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water.

Enspijk biedt plaats aan 555 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Enspijk hoort bij de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Geldermalsen.

Waterhardheid maat

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard kraanwater Enspijk

De betekenis van een bepaalde hardheid is ontegensprekelijk persoonlijk. Iemand kan zo een hardheid van 7,00 Duitse graden "aanvaardbaar" vinden en daarmee het schoonmaken van de douchewand voor lief nemen.

Leidingwater van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins risicovol voor het lichaam*. Desondanks is het niet waar dat een waterhardheid van 7,00 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige kraanwaterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag in de badkamer.

*Er is nog debat over de correlatie van eczeem, en hard leidingwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot nog toe overigens geen heldere conclusies op.

Waterhardheid Enspijk waardevrij testen

Je kunt calcium en magnesium in leidingwater testen en dan aanduiden in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 7,00 Duitse graden in Enspijk**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde observatie. Er zijn overzichten met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die metingen correct, maar soms kan een waarde niet meer correct zijn.

Het is duidelijk dat alleen met onthard kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich vormt vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de exacte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een redelijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Enspijk

Berekening voor 7,00 dH, bij een gemiddeld jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,00 dH x 180m3 = 22,43 kilogram kalkaanslag.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Enspijk?

Onthard drinkwater wordt over het algemeen als prettig beoordeeld. Theefabrikanten zoals het Britse Twinings bevelen zo zacht water aan voor de ultieme Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Van tijd tot tijd vormt zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn kop en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een restant kan vormen. Dit bruine bezinksel komt in het algemeen voor in oorden met kalkrijk kraanwater. Dit kan flink gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Enspijk is het daarom uiterst zinnig om een waterontharder te installeren en zo de hardheid van 7,00 naar 0 Duitse graden te verminderen.