i

Waterhardheid Erichem

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.90 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 11,50 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het drinkwater in Erichem kenmerkt zich door een waterhardheid van ongeveer 4,90 dH. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere 1000 liter water is. 4,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,70 kilogram kalkvormende deeltjes.

Erichem is een zeer kleine woonplaats met 505 inwonenden. Erichem maakt deel uit van de gemeente Buren. Deze hoort bij de oostelijke provincie Gelderland.

Hardheid graadmeter

Kaart van place+Erichem+Buren

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Andreas - Beusichem
Bekijk alle recensies uit Gelderland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard water Erichem

De ontvangst van een bepaalde hardheid is ontegensprekelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 4,90 Duitse graden "prima" vinden en het ontkalken van de douchekranen voor lief nemen.

Water van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins riskant voor het lichaam*. Evenwel is het onzin dat een waterhardheid van 4,90 dH zacht water is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt per slot van rekening een verkalkte badkamer.

*Er is wel verwarring over het verband tussen eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden vooralsnog overigens geen onweerlegbare uitkomsten op.

Waterhardheid Erichem waardevrij testen

Je kunt calcium en magnesium in water testen en vervolgens weergeven in een bepaalde grootheid. Zoals de geconcludeerde 4,90 dH in Erichem**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er bestaan lijsten met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die accuraat, maar nu en dan kan een meting niet meer actueel zijn.

Het staat vast dat uitsluitend met kalkvrij leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich toont vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een nogal persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Erichem

Calculatie voor 4,90 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,90 dH x 180m3 = 15,70 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe zinvol is een waterontharder in Erichem?

Iedereen ondervindt volledig onthard leidingwater als weldadig en over het algemeen smakelijk. Theeproducenten zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de beste Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Af en toe formeert zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn theeglas en op mijn thee – Wat is dit?

Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan vormen. Dit bruine residu komt het meest voor in gebieden met kalkrijk water. Dit kan fors gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Erichem is het dus in ieder geval zinnig om een waterontharder te installeren en zo de hardheid van het drinkwater van 4,90 naar 0 Duitse graden terug te dringen.