i

Waterhardheid Erichem

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.90 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 11,50 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,90 Duitse graden. Dat is de minimale waterhardheid van het water in Erichem. Dit geldt als tamelijk hard water. Één dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke 1000 liter water is. 4,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,70 kilogram kalkaanslag.

Toch kan het kraanwater op uw postcode behoorlijk verschillen. De grootste hardheid in Erichem is 11,50 dH. Dit komt neer op behoorlijk hard water.

Erichem telt 505 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Erichem ligt in de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Buren.

Waterhardheid maat

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard kraanwater Erichem

De waarneming van een bepaalde waterhardheid is merkbaar persoonlijk. Sommige mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 4,90 Duitse graden "OK" vinden en het boenen van de badkamer aanvaarden.

Leidingwater van deze waterhardheid is in elk geval geenszins nadelig voor de gezondheid*. Aan de andere kant is het een fabeltje dat water van 4,90 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige waterbedrijven beweren. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag.

*Er is nog discussie over de correlatie van eczeem, en hard leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden vooralsnog overigens geen overduidelijke conclusies op.

Hardheid Erichem waardevrij testen

Je kunt kalkvormende deeltjes in drinkwater testen en dan weergeven in een bepaalde grootheid. Zoals de genoemde 4,90 Duitse graden in Erichem**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke uitspraak. Er zijn lijsten met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die metingen correct, maar zo nu en dan kan een waarde niet meer correct zijn.

Feit is dat uitsluitend met geheel kalkloos water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich begint te vormen al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de scherpe scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Erichem

Becijfering voor 4,90 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,90 dH x 180m3 = 15,70 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder nuttig in Erichem?

Praktisch iedereen ondervindt volledig onthard leidingwater als weldadig en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het eeuwenoude Twinings raden bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Soms vormt zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn beker en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een restant kan ontwikkelen. Dit bruine overblijfsel komt het meest voor in streken met hard water. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Erichem is het zodoende absoluut zinvol om een waterontharder te installeren om op die manier de waterhardheid van 4,90 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.