i

Waterhardheid Ermelo

 • Zacht
  0
 • 5.70 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De hardheid van het water in Ermelo is ongeveer 5,70 dH. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 5,70 dH x 17,8 gram x 180m3 = 18,26 kilogram kalkdeeltjes.

Ermelo is een vrij kleine woonplaats met 26.120 inwoners. Ermelo maakt deel uit van de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Ermelo.

Hardheid kwalificering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard drinkwater Ermelo

De betekenis van een bepaalde hardheid is onmiskenbaar subjectief. Sommige mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 5,70 dH "normaal" vinden en daarmee het schrobben van de douchekranen aanvaarden.

Drinkwater van deze waterhardheid is in elk geval geenszins riskant voor het lichaam*. Dat daargelaten is het onzin dat een waterhardheid van 5,70 Duitse graden zacht water is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen verkondigen. Het leidt tenslotte tot kalk in de badkamer.

*Er is nog wel verwarring over de correlatie van eczeem, en hard leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden vooralsnog overigens geen ontegensprekelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Ermelo waardevrij duiden

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in water meten en dan uitdrukken in een vastgestelde eenheid. Zoals de beschreven 5,70 Duitse graden in Ermelo**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke bepaling. Er zijn tabellen met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die metingen correct, maar incidenteel kan een meting niet meer correct zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met totaal zacht drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich toont al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Ermelo

Calculatie voor 5,70 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 5,70 dH x 180m3 = 18,26 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder onmisbaar in Ermelo?

Onthard water wordt doorgaans als behaaglijk beoordeeld. Theemakers zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de beste Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Van tijd tot tijd vormt zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn mok en in mijn thee – Hoe kan dit?

Door de minimale bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan formeren. Dit bruine bezinksel komt normaliter voor in plaatsen met hard water. Dit kan fors teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijkere aanleiding om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Ermelo is het daarom absoluut zinnig om een waterontharder te plaatsen en zo de waterhardheid van 5,70 naar 0 dH te reduceren.