i

Waterhardheid Ermelo

 • Zacht
  0
 • 5.70 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

5,70 dH. Zo hard is het kraanwater in Ermelo minimaal. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. Één dH staat voor 17,8 gram kalkaanslag per 1000 liter water. 5,70 dH x 17,8 gram x 180m3 = 18,26 kilogram kalkvormende deeltjes.

Desondanks kan het drinkwater op uw postcode nogal afwijken. De hoogste waterhardheid in Ermelo is 0,00 dH. Dit noemen we water.

Ermelo biedt plaats aan 26.120 inwonenden. Het is een betrekkelijk kleine woonplaats. Ermelo hoort bij de gemeente Ermelo. Deze bevindt zich in de oostelijke provincie Gelderland.

Hardheid maatstaf

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard water Ermelo

De beleving van een vastgestelde hardheid is overduidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Iemand kan zo een waterhardheid van 5,70 dH "OK" vinden en het ontkalken van de tegels dulden.

Leidingwater met deze hardheid is in elk geval niet nadelig voor de gezondheid*. Het is echter ook een fabeltje dat een waterhardheid van 5,70 dH zacht water is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt tenslotte een verkalkte badkamer.

*Er is discussie over de context van eczeem, en hard kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden vooralsnog overigens geen duidelijke uitkomsten op.

Hardheid Ermelo objectief meten

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in drinkwater bepalen en dan uitdrukken in een vastgestelde eenheid. Zoals de geconcludeerde 5,70 Duitse graden in Ermelo**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke bepaling. Er zijn lijsten met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die metingen juist, maar af en toe kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Het staat vast dat alleen met geheel zacht kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) neerslaat vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een nogal subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Ermelo

Becijfering voor 5,70 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 5,70 dH x 180m3 = 18,26 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe nuttig is een waterontharder in Ermelo?

Kalkvrij leidingwater wordt praktisch altijd als prettig beoordeeld. Theefabrikanten zoals het overzeese Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de beste Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Af en toe formeert zich een vet-achtig restant aan de zijkant van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een residu kan vormen. Dit bruinkleurige bezinksel komt het meest voor in plaatsen met kalkrijk drinkwater. Dit kan flink teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Ermelo is het dus in ieder geval nuttig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de hardheid van het water van 5,70 naar 0 Duitse graden te verminderen.