i

Waterhardheid Est

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 7,10 dH
  HOOGSTE: 7,30 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het kraanwater in Est heeft een minimale waterhardheid van om en nabij 7,10 dH. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één dH waterhardheid betekent 17,8 gram kalkaanslag per kuub water. 7,10 dH x 17,8 gram x 180m3 = 22,75 kilogram kalkvormende deeltjes.

Let wel, het kraanwater op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De meest ongunstige waterhardheid in Est is 7,30 dH. Dit noemen we tamelijk hard water.

Est is een zeer kleine woonplaats met 625 inwonenden. Est bevindt zich in de gemeente Neerijnen. Deze bevindt zich in de oostelijke provincie Gelderland.

Hardheid meter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard kraanwater Est

De beleving van een gegeven waterhardheid is klaarblijkelijk subjectief. Iemand kan bijvoorbeeld een hardheid van 7,10 dH "aanvaardbaar" vinden en het boenen van de glazen douchewand dulden.

Leidingwater met deze hardheid is in elk geval niet risicovol voor de gezondheid*. Niettemin is het een fabeltje dat water met een hardheid van 7,10 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen verkondigen. Het leidt tenslotte tot een verkalkte badkamer.

*Er is wel verwarring over de correlatie van eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten tot nu toe overigens geen sterke uitkomsten op.

Hardheid Est waardevrij duiden

Je kunt kalkdeeltjes in kraanwater vaststellen en vervolgens weergeven in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 7,10 Duitse graden in Est**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke vaststelling. Er zijn overzichten met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die correct, maar zo nu en dan kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met geheel zacht kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich begint te vormen vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een tamelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Est

Berekening voor 7,10 dH, bij een veel voorkomend verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,10 dH x 180m3 = 22,75 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder essentieel in Est?

Zacht leidingwater wordt praktisch altijd als comfortabel ervaren. Theemakers zoals het Britse Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de beste Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Af en toe ontwikkelt zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn beker en in mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een residu kan vormen. Dit bruine overblijfsel komt in de regel voor in streken met kalkrijk drinkwater. Dit kan beduidend verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Est is het daarom zeker zinnig om een waterontharder te installeren om zo de waterhardheid van 7,10 naar 0 dH te reduceren.