i

Waterhardheid Est

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 7,10 dH
  HOOGSTE: 7,30 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale waterhardheid van het drinkwater in Est ligt in de buurt van de 7,10 dH. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad is 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes per kuub water. 7,10 dH x 17,8 gram x 180m3 = 22,75 kilogram kalkdeeltjes.

Maar het water op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De grootste waterhardheid in Est is 7,30 dH. Dit komt neer op tamelijk hard water.

Est is een erg kleine woonplaats met 625 inwoners. Est maakt deel uit van de gemeente Neerijnen. Die bevindt zich in de oostelijke provincie Gelderland.

Waterhardheid kwalificering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard drinkwater Est

De betekenis van een bepaalde waterhardheid is erg subjectief. U kunt bijvoorbeeld een hardheid van 7,10 dH "OK" vinden en dus het boenen van de tegels accepteren.

Kraanwater met deze hardheid is in elk geval geenszins een gevaar voor het lichaam*. Hoe dan ook is het een verzinsel dat water van 7,10 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige watermaatschappijen vertellen. Het leidt immers tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is verwarring over de correlatie van eczeem, en hard kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten tot nu toe overigens geen ondubbelzinnige conclusies op.

Hardheid Est waardevrij testen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in leidingwater testen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de genoemde 7,10 Duitse graden in Est**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke observatie. Er zijn reeksen met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die accuraat, maar incidenteel kan een meting niet meer correct zijn.

Het is duidelijk dat uitsluitend met geheel onthard water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich laat zien startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een behoorlijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Est

Becijfering voor 7,10 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,10 dH x 180m3 = 22,75 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder essentieel in Est?

Kalkvrij leidingwater wordt praktisch altijd als comfortabel ervaren. Theefabrikanten zoals het bekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Af en toe ontwikkelt zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn kop en in mijn thee – Wat is dit?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een overblijfsel kan vormen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt normaliter voor in plaatsen met hard kraanwater. Dit kan fors verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Est is het zodoende beslist zinvol om een waterontharder te installeren om vervolgens de hardheid van het water van 7,10 naar 0 dH te reduceren.