i

Waterhardheid Europoort Rotterdam

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 dH. Dat is de minimale hardheid van het water in Europoort Rotterdam. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. Één dH waterhardheid staat voor 17,8 gram kalk-vormende deeltjes in elke m3 water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Maar het drinkwater op uw postcode kan aanzienlijk afwijken. De meest ongunstige hardheid in Europoort Rotterdam is 9,41 dH. Dit komt neer op behoorlijk hard water.

Europoort Rotterdam maakt deel uit van de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Rotterdam.

Waterhardheid kwalificering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard drinkwater Europoort Rotterdam

Iemand kan waterhardheid van 4,98 dH wellicht "geen probleem" vinden. De gewaarwording van een bepaalde waterhardheid is klaarblijkelijk subjectief. Wat vindt u van het boenen van de kranen?.

Drinkwater van deze waterhardheid is in ieder geval niet riskant voor mens of dier*. Desondanks is het niet waar dat water met een hardheid van 4,98 dH zacht leidingwater is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt immers kalk in uw apparaten.

*Er is wel debat over de correlatie van eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden overigens geen ontegensprekelijke conclusies op.

Hardheid Europoort Rotterdam objectief testen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in kraanwater vaststellen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 4,98 Duitse graden in Europoort Rotterdam**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er bestaan lijsten met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die juist, maar zo nu en dan kan een waarde zijn verouderd.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met totaal kalkvrij kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich vormt vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een behoorlijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Europoort Rotterdam

Calculatie voor 4,98 dH, bij een modaal jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Europoort Rotterdam?

Onthard water wordt doorgaans als comfortabel beoordeeld. Theemakers zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de ultieme Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Zo nu en dan formeert zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een overblijfsel kan vormen. Dit bruinkleurige residu komt normaal gesproken voor in regio’s met hard drinkwater. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Europoort Rotterdam is het zodoende uiterst zinvol om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de hardheid van het water van 4,98 naar 0 dH terug te dringen.