i

Waterhardheid Everdingen

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 7.34 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 8,18 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

7,34 dH. Dat is de minimale waterhardheid van het water in Everdingen. Dit noemen we tamelijk hard water. 1 dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke m3 water is. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Let wel, het water op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De grootste waterhardheid in Everdingen is 8,18 Duitse graden. Dit noemen we behoorlijk hard water.

Everdingen is een erg kleine woonplaats met 1.180 inwoners. Everdingen bevindt zich in de centrale provincie Utrecht in de gemeente Vianen.

Hardheid indicator

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard water Everdingen

Iemand kan hardheid van 7,34 Duitse graden "acceptabel" vinden. De gewaarwording van een bepaalde waterhardheid is onbetwistbaar persoonlijk. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de glazen douchewand?.

Kraanwater van deze hardheid is in ieder geval geenszins risicovol voor mens of dier*. Niettemin is het een verzinsel dat een waterhardheid van 7,34 dH zacht kraanwater is, zoals sommige leidingwaterbedrijven zeggen. Het leidt immers tot kalkaanslag.

*Er is nog debat over de correlatie van eczeem, en leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden voorlopig overigens geen onweerlegbare uitkomsten op.

Waterhardheid Everdingen waardevrij duiden

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in kraanwater testen en dan weergeven in een bepaalde meeteenheid. Zoals de genoemde 7,34 dH in Everdingen**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde observatie. Er bestaan overzichten met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die juist, maar zo nu en dan kan een waarde zijn verouderd.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met geheel onthard water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) neerslaat beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de exacte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een vrij subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Everdingen

Calculatie voor 7,34 dH, bij een middelmatig verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder nuttig in Everdingen?

Iedereen ondervindt volledig kalkvrij kraanwater als comfortabel en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het eeuwenoude Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Soms formeert zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn theeglas en in mijn thee – Wat is dit?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een residu kan formeren. Dit bruine restant komt dikwijls voor in plaatsen met kalkrijk leidingwater. Dit kan flink verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Everdingen is het dus zonder twijfel zinvol om een waterontharder te installeren om op die manier de hardheid van het leidingwater van 7,34 naar 0 Duitse graden te verminderen.