i

Waterhardheid Everdingen

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 7.34 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 8,18 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

7,34 Duitse graden. Dat is de hardheid van het leidingwater in Everdingen. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag in elke kuub water. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Everdingen is een kleine woonplaats met 1.180 inwonenden. Everdingen ligt in de centrale provincie Utrecht in de gemeente Vianen.

Waterhardheid indicator

Kaart van place+Everdingen+Vianen

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Rob - Ossenwaard
Bekijk alle recensies uit Utrecht
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard leidingwater Everdingen

Men kan een waterhardheid van 7,34 dH misschien "normaal" vinden. De gewaarwording van de bepaalde waterhardheid is in ieder geval onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het ontkalken van de glazen douchewand?.

Drinkwater van deze hardheid is in elk geval geenszins risicovol voor de gezondheid*. Het is evenwel onzin dat water van 7,34 dH zacht leidingwater is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag in de badkamer.

*Er is nog verwarring over de context van eczeem, en hard leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten voorlopig overigens geen onweerlegbare uitkomsten op.

Waterhardheid Everdingen waardevrij testen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in leidingwater vaststellen en vervolgens weergeven in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 7,34 dH in Everdingen**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke uitspraak. Er bestaan overzichten met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die metingen accuraat, maar nu en dan kan een getal niet meer actueel zijn.

Feit is dat uitsluitend met volledig kalkloos water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) neerslaat startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de exacte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een behoorlijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid Everdingen

Rekensom voor 7,34 dH, bij een middelmatig verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder onmisbaar in Everdingen?

Iedereen ervaart volledig zacht water als comfortabel en over het algemeen smakelijk. Theeproducenten zoals het bekende Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Soms ontwikkelt zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn beker en in mijn thee – Wat is dit?

Door de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een bezinksel kan vormen. Dit bruinkleurige residu komt het meest voor in streken met kalkrijk leidingwater. Dit kan flink gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Everdingen is het daarom duidelijk zinvol om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van 7,34 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.