i

Waterhardheid Gapinge

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6,38 dH
  HOOGSTE: 7,84 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

6,38 Duitse graden. Zo hard is het leidingwater in Gapinge minimaal. Dit noemen we tamelijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere 1000 liter water is. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkvormende deeltjes.

Maar het water op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De hoogste hardheid in Gapinge is 7,84 Duitse graden. Dit is tamelijk hard water.

Gapinge telt 510 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Gapinge ligt in de gemeente Veere. Die bevindt zich in de zuidelijke provincie Zeeland.

Hardheid graadmeter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard kraanwater Gapinge

De ervaring van een gegeven hardheid is kennelijk persoonlijk. Iemand kan zo een hardheid van 6,38 dH "OK" vinden en dus het boenen van de kranen dulden.

Drinkwater van deze waterhardheid is in ieder geval niet risicovol voor de gezondheid*. Hoe dan ook is het een verzinsel dat water van 6,38 Duitse graden zacht water is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalk in de badkamer.

*Er is nog wel discussie over de context van eczeem, en hard drinkwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot nog toe overigens geen overduidelijke conclusies op.

Hardheid Gapinge waardevrij vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in water vaststellen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde meeteenheid. Zoals de beschreven 6,38 Duitse graden in Gapinge**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er zijn lijsten met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die correct, maar nu en dan kan een meting verouderd zijn.

Feit is dat alleen met kalkvrij leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich begint te vormen beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een redelijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Gapinge

Calculatie voor 6,38 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder onmisbaar in Gapinge?

Iedereen ondervindt volledig zacht water als comfortabel en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn theeglas en in mijn thee – Wat is dit?

Door de minimale bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een restant kan vormen. Dit bruine residu komt gewoonlijk voor in plaatsen met hard drinkwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Gapinge is het derhalve uiterst zinvol om een waterontharder te installeren om vervolgens de hardheid van 6,38 naar 0 Duitse graden terug te dringen.