i

Waterhardheid Gapinge

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 6,38 dH
  HOOGSTE: 7,84 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De waterhardheid van het leidingwater in Gapinge ligt rond 6,38 dH. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één dH waterhardheid komt neer op 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes per 1000 liter water. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag.

Gapinge biedt plaats aan 510 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Gapinge maakt deel uit van de gemeente Veere. Die bevindt zich in de zuidelijke provincie Zeeland.

Hardheid maat

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard water Gapinge

U kunt een waterhardheid van 6,38 Duitse graden wellicht "acceptabel" vinden. De ervaring van de bepaalde waterhardheid is ontegensprekelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het ontkalken van de tegels in de badkamer?.

Drinkwater met deze hardheid is in elk geval geenszins slecht voor de gezondheid*. Maar het is ook niet waar dat water van 6,38 Duitse graden zacht water is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalk in uw apparaten.

*Er is wel verwarring over het verband tussen eczeem, en hard leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot nu toe overigens geen onomwonden uitkomsten op.

Hardheid Gapinge waardevrij bepalen

Je kunt de mineralen in drinkwater testen en vervolgens weergeven in een bepaalde meeteenheid. Zoals de geconcludeerde 6,38 dH in Gapinge**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde observatie. Er bestaan reeksen met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die metingen accuraat, maar nu en dan kan een waarde verouderd zijn.

Het is een feit dat alleen met volledig kalkloos kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich laat zien vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de scherpe afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Gapinge

Becijfering voor 6,38 dH, bij een middelmatig verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalk.

Is een waterontharder onmisbaar in Gapinge?

Kalkvrij kraanwater wordt doorgaans als prettig ervaren. Theemakers zoals het vermaarde Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de beste Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Af en toe vormt zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn kopje en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een restant kan formeren. Dit bruinkleurige residu komt in de regel voor in plaatsen met hard water. Dit kan beduidend teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Gapinge is het daarom zeker nuttig om een waterontharder te installeren en zo de hardheid van 6,38 naar 0 Duitse graden terug te brengen.