i

Waterhardheid Geervliet

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale hardheid van het water in Geervliet ligt in de buurt van de 4,98 Duitse graden. Dit komt neer op tamelijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Toch kan het water op uw postcode behoorlijk verschillen. De grootste waterhardheid in Geervliet is 9,41 Duitse graden. Dit noemen we behoorlijk hard water.

Geervliet is een erg kleine woonplaats met 1.715 inwoners. Geervliet is onderdeel van de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Nissewaard.

Hardheid maat

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard drinkwater Geervliet

De ontvangst van een vastgestelde waterhardheid is kennelijk subjectief. U kunt zo een waterhardheid van 4,98 Duitse graden "prima" vinden en dus het (schoon)poetsen van de douchekranen aanvaarden.

Kraanwater van deze hardheid is in elk geval niet slecht voor het lichaam*. Toch is het onzin dat water met een hardheid van 4,98 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele drinkwaterbedrijven vertellen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is debat over de context van eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden overigens geen overduidelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Geervliet objectief testen

Je kunt kalkvormende deeltjes in water vaststellen en dan weergeven in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 4,98 Duitse graden in Geervliet**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke bepaling. Er zijn overzichten met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die juist, maar nu en dan kan een getal niet meer correct zijn.

Het is een feit dat alleen met geheel zacht drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich vormt startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Geervliet

Berekening voor 4,98 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder essentieel in Geervliet?

Een ieder beleeft zacht kraanwater als prettig en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het Engelse Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de beste Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Van tijd tot tijd vormt zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn mok en in mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige bezinksel komt normaliter voor in gebieden met kalkrijk kraanwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Geervliet is het zodoende duidelijk nuttig om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.