i

Waterhardheid Geldermalsen

 • Zacht
  0
 • 7.20 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De minimale waterhardheid van het water in Geldermalsen is ongeveer 7,20 dH. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 7,20 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,07 kilogram kalkvormende deeltjes.

Desondanks kan het kraanwater op uw postcode nogal afwijken. De hoogste hardheid in Geldermalsen is 0,00 dH. Dit noemen we water.

Geldermalsen is een redelijk kleine woonplaats met 10.570 inwonenden. Geldermalsen maakt deel uit van de gemeente Geldermalsen. Die hoort bij de oostelijke provincie Gelderland.

Waterhardheid indicator

Kaart van place+Geldermalsen+Geldermalsen

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Kees - Geldermalsen
Bekijk alle recensies uit Gelderland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard water Geldermalsen

Men kan een waterhardheid van 7,20 dH "acceptabel" vinden. De perceptie van de gegeven hardheid is kennelijk subjectief. Wat vindt u van het ontkalken van de douche?.

Leidingwater van deze hardheid is in elk geval niet een gevaar voor de gezondheid*. Evenwel is het onzin dat water met een hardheid van 7,20 dH zacht kraanwater is, zoals sommige waterbedrijven vertellen. Het leidt per slot van rekening tot kalk in uw apparaten.

*Er is nog discussie over de context van eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten vooralsnog overigens geen sterke uitkomsten op.

Waterhardheid Geldermalsen waardevrij meten

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in drinkwater bepalen en dan weergeven in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de beschreven 7,20 Duitse graden in Geldermalsen**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er zijn tabellen met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die accuraat, maar af en toe kan een meting niet meer actueel zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met volledig onthard leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich begint te vormen beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de strikte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Geldermalsen

Rekensom voor 7,20 dH, bij een doorsnee verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,20 dH x 180m3 = 23,07 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe essentieel is een waterontharder in Geldermalsen?

Kalkvrij leidingwater wordt praktisch altijd als behaaglijk ervaren. Theefabrikanten zoals het Engelse Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Af en toe formeert zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn beker en in mijn thee – Wat is dit?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat zo nu en dan een bezinksel kan vormen. Dit bruine bezinksel komt doorgaans voor in regio’s met hard drinkwater. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een belangrijkere overweging om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Geldermalsen is het zodoende absoluut zinnig om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van 7,20 naar 0 Duitse graden te verminderen.