i

Waterhardheid Geldermalsen

 • Zacht
  0
 • 7.20 dH
  Tamelijk hard
  3
 • Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

7,20 dH. Zo hard is het drinkwater in Geldermalsen. Dit komt neer op tamelijk hard water. Één dH waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 7,20 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,07 kilogram kalkvormende deeltjes.

Geldermalsen telt 10.570 inwoners. Dit is een naar verhouding kleine woonplaats. Geldermalsen bevindt zich in de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Geldermalsen.

Hardheid maat

Kaart van place+Geldermalsen+Geldermalsen

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Tjerk - Geldermalsen
Bekijk alle recensies uit Gelderland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard water Geldermalsen

Sommige mensen kunnen een hardheid van 7,20 dH "geen probleem" vinden. De ervaring van een gegeven waterhardheid is duidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schrobben van de tegels in de badkamer?.

Water met deze waterhardheid is in ieder geval niet risicovol voor de gezondheid*. Hoe dan ook is het onzin dat een waterhardheid van 7,20 dH zacht drinkwater is, zoals enkele leidingwaterbedrijven beweren. Het veroorzaakt immers kalkaanslag op de douchewand.

*Er is verwarring over de correlatie van eczeem, en hard drinkwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten tot nog toe overigens geen heldere conclusies op.

Waterhardheid Geldermalsen objectief meten

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in kraanwater meten en dan uitdrukken in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 7,20 Duitse graden in Geldermalsen**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er bestaan reeksen met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die juist, maar nu en dan kan een getal niet meer correct zijn.

Het is duidelijk dat alleen met volledig zacht leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich vormt al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de scherpe grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Geldermalsen

Berekening voor 7,20 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,20 dH x 180m3 = 23,07 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe nuttig is een waterontharder in Geldermalsen?

Een ieder beleeft zacht drinkwater als behaaglijk en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het overzeese Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de beste Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Af en toe formeert zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe kan dit?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat soms een overblijfsel kan vormen. Dit bruinkleurige residu komt normaliter voor in plaatsen met hard kraanwater. Dit kan fors teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Geldermalsen is het dus in ieder geval nuttig om een waterontharder te installeren en vervolgens de waterhardheid van 7,20 naar 0 dH te reduceren.