i

Waterhardheid Gelderswoude

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het kraanwater in Gelderswoude heeft een minimale waterhardheid van ongeveer 4,98 Duitse graden. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid zorgt voor 17,8 gram kalkdeeltjes per kuub water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Maar het kraanwater op uw postcode kan aanzienlijk verschillen. De meest ongunstige hardheid in Gelderswoude is 9,41 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water.

Gelderswoude telt 85 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Gelderswoude maakt deel uit van de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Zoeterwoude.

Waterhardheid graadmeter

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving tamelijk hard leidingwater Gelderswoude

Mensen kunnen waterhardheid van 4,98 Duitse graden misschien "aanvaardbaar" vinden. De indruk van de gegeven waterhardheid is ontegensprekelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de douchewand?.

Water van deze hardheid is in elk geval geenszins riskant voor de gezondheid*. Maar het is ook niet waar dat water van 4,98 dH zacht leidingwater is, zoals enkele waterbedrijven zeggen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag in de badkamer.

*Er is nog wel verwarring over de relatie tussen eczeem, en kraanwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot op heden overigens geen duidelijke conclusies op.

Waterhardheid Gelderswoude waardevrij testen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in leidingwater meten en vervolgens uitdrukken in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 4,98 Duitse graden in Gelderswoude**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke uitspraak. Er zijn lijsten met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die correct, maar incidenteel kan een meting verouderd zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met kalkvrij water van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) neerslaat vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een betrekkelijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Gelderswoude

Rekensom voor 4,98 dH, bij een modaal jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Hoe zinvol is een waterontharder in Gelderswoude?

Kalkvrij kraanwater wordt over het algemeen als weldadig ervaren. Theemakers zoals het eeuwenoude Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de beste Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn mok en op mijn thee – Wat is dit?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat soms een restant kan formeren. Dit bruinkleurige overblijfsel komt dikwijls voor in regio’s met kalkrijk drinkwater. Dit kan fors teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijkere afweging om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Gelderswoude is het derhalve zeker nuttig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de waterhardheid van 4,98 naar 0 dH te verminderen.