i

Waterhardheid Gelderswoude

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De waterhardheid van het leidingwater in Gelderswoude bedraagt ongeveer 4,98 dH. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij elke graad neerkomt op 17,8 gram kalkaanslag in elke m3 water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Gelderswoude is een kleine woonplaats met 85 inwoners. Gelderswoude bevindt zich in de gemeente Zoeterwoude. Deze hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland.

Hardheid normering

Kaart van place+Gelderswoude+Zoeterwoude

"Review beoordeling: 8 uit 10"

You Vay Mok - Rotterdam
Bekijk alle recensies uit Zuid-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard leidingwater Gelderswoude

De ervaring van een bepaalde hardheid is merkbaar persoonlijk. U kunt bijvoorbeeld een waterhardheid van 4,98 dH "acceptabel" vinden en het schoonmaken van de douchewand accepteren.

Leidingwater met deze waterhardheid is in elk geval geenszins riskant voor de gezondheid*. Desondanks is het een verzinsel dat water van 4,98 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele leidingwaterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag.

*Er is wel discussie over de relatie tussen eczeem, en leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten voorlopig overigens geen heldere uitkomsten op.

Hardheid Gelderswoude objectief testen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in kraanwater bepalen en dan weergeven in een bepaalde maat. Zoals de geconcludeerde 4,98 dH in Gelderswoude**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er bestaan tabellen met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die correct, maar incidenteel kan een meting niet meer correct zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met onthard water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich manifesteert startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een nogal subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid Gelderswoude

Rekensom voor 4,98 dH, bij een modaal verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder onmisbaar in Gelderswoude?

Zacht kraanwater wordt praktisch altijd als weldadig ervaren. Theemakers zoals het gekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de beste Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Af en toe vormt zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn beker en op mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een residu kan formeren. Dit bruine residu komt normaliter voor in oorden met kalkrijk kraanwater. Dit kan aanmerkelijk teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Gelderswoude is het dus zonder twijfel zinvol om een waterontharder te installeren om zo de waterhardheid van 4,98 naar 0 dH terug te brengen.