i

Waterhardheid Gellicum

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 7.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,20 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

7,00 dH. Zo hard is het water in Gellicum minimaal. Dit geldt als tamelijk hard water. Één Duitse graad zorgt voor 17,8 gram kalk-vormende deeltjes per 1000 liter water. 7,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 22,43 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Toch kan het leidingwater op uw postcode nogal afwijken. De grootste hardheid in Gellicum is 9,20 Duitse graden. Dit staat te boek als behoorlijk hard water.

Gellicum telt 300 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Gellicum ligt in de gemeente Geldermalsen. Deze hoort bij de oostelijke provincie Gelderland.

Hardheid meter

Kaart van place+Gellicum+Geldermalsen

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Kees - Geldermalsen
Bekijk alle recensies uit Gelderland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard leidingwater Gellicum

De betekenis van een gegeven waterhardheid is klaarblijkelijk persoonlijk. Sommige mensen kunnen zo een waterhardheid van 7,00 Duitse graden "normaal" vinden en het schoonmaken van de badkamer dulden.

Kraanwater met deze hardheid is in elk geval niet risicovol voor mens of dier*. Het is evenwel onzin dat water met een hardheid van 7,00 dH zacht kraanwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag.

*Er is nog wel debat over de relatie tussen eczeem, en hard kraanwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot nog toe overigens geen ontegensprekelijke uitkomsten op.

Hardheid Gellicum waardevrij duiden

Je kunt calcium en magnesium in kraanwater bepalen en dan weergeven in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de beschreven 7,00 Duitse graden in Gellicum**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke bepaling. Er bestaan reeksen met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die accuraat, maar incidenteel kan een meting niet meer actueel zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met geheel kalkloos leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich begint te vormen al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een behoorlijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Gellicum

Berekening voor 7,00 dH, bij een modaal verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,00 dH x 180m3 = 22,43 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder essentieel in Gellicum?

Onthard drinkwater wordt over het algemeen als comfortabel ervaren. Theeproducenten zoals het bekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de ultieme Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Soms vormt zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn kop en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een restant kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige restant komt veelal voor in streken met kalkrijk drinkwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Gellicum is het dus zeker zinvol om een waterontharder te installeren om vervolgens de hardheid van het leidingwater van 7,00 naar 0 dH te reduceren.