i

Waterhardheid gemeente Geldermalsen, Gelderland

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 7.00 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,20 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De hoogste waterhardheid van alle woonplaatsen in de gemeente Geldermalsen test 9,20 Duitse graden en komt voor in Acquoy. Door 7,00 Duitse graden is de waterhardheid van het kraanwater in Rhenoy het minst hoog. De hardheid van het water kan overigens voor iedere plaats verschillen of zelfs wijzigen na enige tijd.

Geldermalsen, een naar verhouding kleine gemeente in de provincie Gelderland, heeft zo'n 11 steden, dorpen en buurtschappen.

Verder op deze pagina vindt u een overzicht van woonplaatsen in Geldermalsen om de hardheid van het water daar te controleren.

Analyse hardheid leidingwater in de gemeente Geldermalsen

Één dH is goed voor 17,8 gram kalkdeeltjes in elke kuub water.

Rekensom voor 7,00 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,00 dH x 180m3 = 22,43 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Waterhardheid per plaats in Geldermalsen

De meest omvangrijke plaats in Geldermalsen is Geldermalsen met het aantal van 10.570 burgers. De waterhardheid ter plekke is door de bank genomen 7,20 dH. Op de tweede plaats komt Meteren met een inwonertal van 3.770 inwoners. De waterhardheid ter plekke is gemiddeld 7,10 dH. De top 3 wordt aangevuld door Beesd met 3.490 inwonenden en een waterhardheid van 7,00 dH.

De minst omvangrijke plaats is Gellicum met het aantal van 300 mensen. Hier is de waterhardheid gemiddeld 7,00 dH.

Testen van de waterhardheid in Geldermalsen

Waar de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is een nogal persoonlijke beoordeling. Het is een feit dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich gaat afzetten al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH*.

* Je kunt de mineralen in leidingwater meten en weergeven in deze bepaalde maateenheid.