i

Waterhardheid gemeente Sint-Michielsgestel, Noord-Brabant

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 7.95 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,23 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De hoogste waterhardheid van alle woonplaatsen in de gemeentelijke agglomeratie Sint-Michielsgestel meet 9,23 dH en zien we in Berlicum. Met 7,95 dH is de waterhardheid van leidingwater in Sint-Michielsgestel het kleinst. De waterhardheid zal mogelijk voor iedere woonplaats significant afwijken of zelfs veranderen na enige tijd.

Sint-Michielsgestel, een relatief kleine gemeente in de provincie Noord-Brabant, heeft zo'n 4 steden, dorpen en buurtschappen.

Verder op deze pagina ziet u een index van woonplaatsen in Sint-Michielsgestel om de hardheid van het water daar te testen.

Top 4 plaatsen in Sint-Michielsgestel

Becijfering waterhardheid drinkwater in de gemeente Sint-Michielsgestel

Één graad Duitse hardheid betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke m3 water is.

Calculatie voor 7,95 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,95 dH x 180m3 = 25,47 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Waterhardheid per plaats in Sint-Michielsgestel

De meest omvangrijke plaats in Sint-Michielsgestel is Sint-Michielsgestel met het aantal van 12.155 inwoners. De waterhardheid daar ligt rond 7,95 dH. Vervolgens komt Berlicum met een inwonertal van 9.730 bewoners. De waterhardheid daar is door de bank genomen 9,23 dH. De top drie wordt voltallig door Den Dungen met 3.935 mensen en een waterhardheid van 7,95 dH.

De minst omvangrijke plaats is Gemonde met in totaal 2.225 mensen. Hier is de waterhardheid door de bank genomen 7,95 dH.

Testen van de waterhardheid in Sint-Michielsgestel

Op welk punt de strikte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is een betrekkelijk subjectieve beoordeling. Feit is dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich gaat afzetten al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte)*.

* Je kunt de mineralen in water meten en aanduiden in deze bepaalde maateenheid.