i

Waterhardheid Genderen

 • Zacht
  0
 • Tamelijk hard
  3
 • 10.36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het kraanwater in Genderen heeft een waterhardheid van om en nabij 10,36 dH. Dit betekent dat uw water behoorlijk hard is. Één dH betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 10,36 dH x 17,8 gram x 180m3 = 33,19 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Genderen is een kleine woonplaats met 1.710 inwoners. Genderen hoort bij de zuidelijke provincie Noord-Brabant in de gemeente Aalburg.

Hardheid normering

Kaart van place+Genderen+Aalburg

"Review beoordeling: 10 uit 10"

William van den Berk - Vlijmen
Bekijk alle recensies uit Noord-Brabant
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring behoorlijk hard drinkwater Genderen

Iemand kan hardheid van 10,36 dH wellicht "acceptabel" vinden. De ervaring van de gegeven hardheid is overduidelijk subjectief. Wat vindt u van het boenen van de douchekranen?.

Water met deze hardheid is in elk geval geenszins nadelig voor mens of dier*. Het is echter ook onzin dat een waterhardheid van 10,36 dH zacht water is, zoals sommige drinkwaterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag.

*Er is nog discussie over het verband tussen eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten tot dusver overigens geen overduidelijke conclusies op.

Hardheid Genderen objectief bepalen

Je kunt kalkvormende deeltjes in leidingwater testen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde grootheid. Zoals de genoemde 10,36 Duitse graden in Genderen**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er bestaan reeksen met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die metingen correct, maar nu en dan kan een waarde zijn verouderd.

Feit is dat alleen met volledig onthard water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich vormt al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een betrekkelijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Genderen

Rekensom voor 10,36 dH, bij een middelmatig jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 10,36 dH x 180m3 = 33,19 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe nuttig is een waterontharder in Genderen?

Kalkvrij water wordt praktisch altijd als weldadig ervaren. Theeproducenten zoals het Engelse Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn kopje en op mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan formeren. Dit bruinkleurige overblijfsel komt meestal voor in plaatsen met hard drinkwater. Dit kan beduidend gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Genderen is het daarom beslist zinvol om een waterontharder te plaatsen en op die manier de waterhardheid van 10,36 naar 0 dH te verminderen.