i

Waterhardheid Genderen

 • Zacht
  0
 • Tamelijk hard
  3
 • 10.36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

De waterhardheid van het kraanwater in Genderen ligt rond 10,36 Duitse graden. Dit geldt als behoorlijk hard water. Één dH komt overeen met 17,8 gram kalk in elke m3 water. 10,36 dH x 17,8 gram x 180m3 = 33,19 kilogram kalkaanslag.

Genderen biedt plaats aan 1.710 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Genderen bevindt zich in de zuidelijke provincie Noord-Brabant in de gemeente Aalburg.

Hardheid kwalificering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis behoorlijk hard kraanwater Genderen

Iemand kan een waterhardheid van 10,36 dH wellicht "aanvaardbaar" vinden. De gewaarwording van een bepaalde hardheid is onmiskenbaar subjectief. Wat vindt u van het schoonmaken van de glazen douchewand?.

Leidingwater met deze waterhardheid is in elk geval niet slecht voor mens of dier*. Het is evenwel niet waar dat water van 10,36 Duitse graden zacht water is, zoals sommige waterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkafzetting.

*Er is verwarring over de context van eczeem, en hard leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot nu toe overigens geen significante conclusies op.

Hardheid Genderen objectief duiden

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in kraanwater meten en vervolgens uitdrukken in een bepaalde eenheid. Zoals de geconcludeerde 10,36 dH in Genderen**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er bestaan tabellen met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die accuraat, maar nu en dan kan een getal zijn verouderd.

Het is een feit dat uitsluitend met geheel kalkvrij water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) neerslaat al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een tamelijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Genderen

Calculatie voor 10,36 dH, bij een modaal jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 10,36 dH x 180m3 = 33,19 kilogram kalk.

Hoe nuttig is een waterontharder in Genderen?

Zacht leidingwater wordt doorgaans als weldadig beoordeeld. Theemakers zoals het vermaarde Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn kop en op mijn thee – Wat is dit?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat soms een restant kan formeren. Dit bruinkleurige residu komt normaliter voor in regio’s met hard leidingwater. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijkere afweging om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Genderen is het daarom in ieder geval nuttig om een waterontharder te installeren om zo de hardheid van 10,36 naar 0 Duitse graden te verminderen.