i

Waterhardheid Giessen

 • Zacht
  0
 • Tamelijk hard
  3
 • 10.36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het drinkwater in Giessen kenmerkt zich door een waterhardheid van ongeveer 10,36 Duitse graden. Dit staat bekend als behoorlijk hard water. 1 dH komt neer op 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes per 1000 liter water. 10,36 dH x 17,8 gram x 180m3 = 33,19 kilogram kalkvormende deeltjes.

Giessen is een kleine woonplaats met 1.535 inwoners. Giessen ligt in de gemeente Woudrichem. Deze bevindt zich in de zuidelijke provincie Noord-Brabant.

Waterhardheid kwalificering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis behoorlijk hard water Giessen

De indruk van een vastgestelde hardheid is ontegensprekelijk persoonlijk. Men kan bijvoorbeeld een waterhardheid van 10,36 Duitse graden "aanvaardbaar" vinden en dus het (schoon)poetsen van de douchekranen dulden.

Water met deze hardheid is in ieder geval geenszins slecht voor het lichaam*. Nochtans is het onzin dat een waterhardheid van 10,36 Duitse graden zacht water is, zoals sommige watermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag.

*Er is nog wel debat over de relatie tussen eczeem, en hard drinkwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden voorlopig overigens geen ontegenzeggelijke uitkomsten op.

Hardheid Giessen objectief meten

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in water bepalen en vervolgens weergeven in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 10,36 dH in Giessen**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er bestaan tabellen met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die metingen accuraat, maar nu en dan kan een getal zijn verouderd.

Het is duidelijk dat alleen met volledig zacht drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich manifesteert al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een redelijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Giessen

Calculatie voor 10,36 dH, bij een gemiddeld jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 10,36 dH x 180m3 = 33,19 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Giessen?

Praktisch iedereen beleeft volledig onthard water als weldadig en doorgaans smakelijk. Theemakers zoals het gekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de beste Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Van tijd tot tijd formeert zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn kop en op mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de minimale bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een residu kan formeren. Dit bruinkleurige restant komt doorgaans voor in regio’s met hard leidingwater. Dit kan flink teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Giessen is het zodoende uiterst nuttig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de hardheid van het water van 10,36 naar 0 Duitse graden te reduceren.