i

Waterhardheid Giessen

 • Zacht
  0
 • Tamelijk hard
  3
 • 10.36 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

10,36 Duitse graden. Zo hard is het leidingwater in Giessen. Dit betekent dat uw water behoorlijk hard is. Één Duitse graad wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 10,36 dH x 17,8 gram x 180m3 = 33,19 kilogram kalkdeeltjes.

Giessen is een zeer kleine woonplaats met 1.535 inwonenden. Giessen bevindt zich in de zuidelijke provincie Noord-Brabant in de gemeente Woudrichem.

Waterhardheid graadmeter

Kaart van place+Giessen+Woudrichem

"Review beoordeling: 10 uit 10"

H. van Nijnatten - Zundert
Bekijk alle recensies uit Noord-Brabant
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke beleving behoorlijk hard water Giessen

U kunt een hardheid van 10,36 dH "acceptabel" vinden. De ontvangst van een gegeven hardheid is onbetwistbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het boenen van de douche?.

Leidingwater met deze waterhardheid is in ieder geval niet risicovol voor de gezondheid*. Hoe dan ook is het niet waar dat een waterhardheid van 10,36 dH zacht leidingwater is, zoals sommige leidingwaterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag.

*Er is wel discussie over de samenhang van eczeem, en leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot dusver overigens geen ondubbelzinnige uitkomsten op.

Waterhardheid Giessen waardevrij meten

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in leidingwater vaststellen en dan uitdrukken in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 10,36 dH in Giessen**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er bestaan tabellen met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die accuraat, maar soms kan een waarde niet meer actueel zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met geheel kalkloos kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich vormt startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een redelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Giessen

Calculatie voor 10,36 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 10,36 dH x 180m3 = 33,19 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder nodig in Giessen?

Kalkvrij water wordt praktisch altijd als weldadig ervaren. Theeproducenten zoals het overzeese Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de beste Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Af en toe vormt zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn kop en in mijn thee – Hoe kan dit?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën loslaat, wat soms een restant kan formeren. Dit bruine overblijfsel komt gewoonlijk voor in regio’s met kalkrijk kraanwater. Dit kan aanmerkelijk teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Giessen is het daarom absoluut zinvol om een waterontharder te plaatsen om op die manier de waterhardheid van 10,36 naar 0 Duitse hardheid graden terug te brengen.