i

Waterhardheid Giessenburg

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 dH. Zo hard is het leidingwater in Giessenburg. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalkaanslag per 1000 liter water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Giessenburg biedt plaats aan 4.875 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Giessenburg ligt in de gemeente Giessenlanden. Die hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland.

Hardheid normering

Kaart van place+Giessenburg+Giessenlanden

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Johanna Jacobs - Puttershoek
Bekijk alle recensies uit Zuid-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard kraanwater Giessenburg

De indruk van een bepaalde waterhardheid is klaarblijkelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Mensen kunnen bijvoorbeeld een hardheid van 4,98 Duitse graden "normaal" vinden en daarmee het schoonmaken van de douche dulden.

Drinkwater met deze hardheid is in elk geval niet slecht voor het lichaam*. Desondanks is het onzin dat water van 4,98 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt immers kalkafzetting.

*Er is wel discussie over het verband tussen eczeem, en leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten voorlopig overigens geen duidelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Giessenburg waardevrij duiden

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in water bepalen en dan weergeven in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de genoemde 4,98 Duitse graden in Giessenburg**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke vaststelling. Er bestaan reeksen met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die juist, maar af en toe kan een meting verouderd zijn.

Feit is dat uitsluitend met volledig onthard water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich laat zien al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Giessenburg

Calculatie voor 4,98 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Hoe essentieel is een waterontharder in Giessenburg?

Praktisch iedereen beleeft volledig onthard kraanwater als weldadig en doorgaans smakelijk. Theeproducenten zoals het eeuwenoude Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Af en toe vormt zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn beker en in mijn thee – Hoe kan dat?

Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een residu kan vormen. Dit bruinkleurige restant komt over het algemeen voor in streken met kalkrijk kraanwater. Dit kan flink teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Giessenburg is het dus zonder twijfel nuttig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de hardheid van 4,98 naar 0 dH terug te brengen.