i

Waterhardheid Giessenburg

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

4,98 Duitse graden. Zo hard is het water in Giessenburg minimaal. Dit staat bekend als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij elke graad neerkomt op 17,8 gram kalkdeeltjes per kuub kraanwater. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Toch kan het drinkwater op uw postcode nogal verschillen. De grootste waterhardheid in Giessenburg is 9,41 dH. Dit staat te boek als behoorlijk hard water.

Giessenburg telt 4.875 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Giessenburg hoort bij de gemeente Giessenlanden. Die bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland.

Hardheid maat

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke waarneming tamelijk hard drinkwater Giessenburg

De indruk van een bepaalde hardheid is zeer onderhevig aan persoonlijke waarneming. Sommige mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 4,98 Duitse graden "geen probleem" vinden en dus het boenen van de douchewand aanvaarden.

Kraanwater met deze hardheid is in elk geval geenszins schadelijk voor de gezondheid*. Aan de andere kant is het niet waar dat water van 4,98 Duitse graden zacht water is, zoals enkele drinkwaterbedrijven beweren. Het veroorzaakt per slot van rekening een verkalkte badkamer.

*Er is wel debat over het verband tussen eczeem, en kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot nu toe overigens geen afgetekende uitkomsten op.

Waterhardheid Giessenburg objectief meten

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in drinkwater vaststellen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de beschreven 4,98 dH in Giessenburg**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke observatie. Er bestaan lijsten met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die metingen correct, maar soms kan een meting niet meer actueel zijn.

Het is duidelijk dat alleen met geheel zacht drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) neerslaat beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de scherpe grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een tamelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Giessenburg

Berekening voor 4,98 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder onmisbaar in Giessenburg?

Onthard kraanwater wordt over het algemeen als comfortabel ervaren. Theefabrikanten zoals het bekende Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Soms ontwikkelt zich een vet-achtig restant aan de zijkant van mijn beker en op mijn thee – Wat is dit?

Gezien de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat zo nu en dan een overblijfsel kan vormen. Dit bruine overblijfsel komt over het algemeen voor in regio’s met hard drinkwater. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Giessenburg is het derhalve zeker zinnig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de hardheid van 4,98 naar 0 Duitse graden terug te brengen.