i

Waterhardheid Goedereede

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het drinkwater in Goedereede kenmerkt zich door een waterhardheid van ongeveer 4,98 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke 1000 liter water is. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Goedereede biedt plaats aan 2.165 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Goedereede ligt in de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Goeree-Overflakkee.

Waterhardheid normering

Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke ervaring tamelijk hard kraanwater Goedereede

Men kan hardheid van 4,98 Duitse graden misschien "aanvaardbaar" vinden. De betekenis van een gegeven hardheid is duidelijk subjectief. Wat vindt u van het schoonmaken van de douchekranen?.

Leidingwater van deze hardheid is in ieder geval niet een gevaar voor het lichaam*. Het is echter ook een fabeltje dat een waterhardheid van 4,98 dH zacht drinkwater is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt immers kalk in de badkamer.

*Er is nog verwarring over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot nog toe overigens geen onomstotelijke conclusies op.

Waterhardheid Goedereede waardevrij duiden

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in kraanwater vaststellen en vervolgens weergeven in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 4,98 Duitse graden in Goedereede**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke bepaling. Er bestaan reeksen met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die juist, maar incidenteel kan een waarde niet meer correct zijn.

Het is duidelijk dat uitsluitend met totaal onthard water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich manifesteert beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Goedereede

Becijfering voor 4,98 dH, bij een middelmatig jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder zinvol in Goedereede?

Praktisch iedereen beleeft volledig zacht kraanwater als behaaglijk en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het Britse Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Soms formeert zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn beker en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat soms een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruine bezinksel komt in de regel voor in plaatsen met kalkrijk leidingwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijkere afweging om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Goedereede is het zodoende absoluut nuttig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van 4,98 naar 0 dH terug te dringen.