i

Waterhardheid Goedereede

 • Zacht
  0
 • LAAGSTE: 4.98 dH
  Tamelijk hard
  3
 • HOOGSTE: 9,41 dH
  Behoorlijk hard
  8
 • Erg hard
  16
  20

Het leidingwater in Goedereede kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van ongeveer 4,98 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag per kuub water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Let wel, het kraanwater op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De meest ongunstige waterhardheid in Goedereede is 9,41 dH. Dit komt neer op behoorlijk hard water.

Goedereede is een zeer kleine woonplaats met 2.165 inwoners. Goedereede ligt in de gemeente Goeree-Overflakkee. Die bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland.

Waterhardheid graadmeter

Kaart van place+Goedereede+Goeree-Overflakkee

"Review beoordeling: 10 uit 10"

Piet - Middelharnis
Bekijk alle recensies uit Zuid-Holland
Huis met auto

Gevolgen hard water

Persoonlijke betekenis tamelijk hard leidingwater Goedereede

U kunt een waterhardheid van 4,98 dH misschien "normaal" vinden. De beleving van een bepaalde waterhardheid is klaarblijkelijk subjectief. Wat vindt u van het schrobben van de douchekranen?.

Leidingwater van deze hardheid is in ieder geval niet risicovol voor mens of dier*. Dat daargelaten is het een verzinsel dat een waterhardheid van 4,98 dH zacht leidingwater is, zoals sommige watermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt tenslotte een verkalkte badkamer.

*Er is discussie over de samenhang van eczeem, en kraanwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden voorlopig overigens geen onomwonden uitkomsten op.

Hardheid Goedereede waardevrij duiden

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in water meten en dan aanduiden in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de genoemde 4,98 dH in Goedereede**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er zijn overzichten met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die metingen correct, maar incidenteel kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met volledig onthard leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich toont beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een vrij subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Goedereede

Rekensom voor 4,98 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalk.

Is een waterontharder noodzakelijk in Goedereede?

Een ieder beleeft volledig zacht water als weldadig en over het algemeen smakelijk. Theemakers zoals het Britse Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Soms formeert zich een olieachtig restant tegen de wand van mijn kopje en op mijn thee – Wat is dit?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een restant kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige restant komt normaliter voor in regio’s met kalkrijk kraanwater. Dit kan fors verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Goedereede is het dus duidelijk nuttig om een waterontharder te installeren om vervolgens de hardheid van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden terug te brengen.